Ukraina-soldater beskriver tøffe kamper: – Russerne ventet på oss

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 2. august 2023 | 10:11

Mange av oss vil aldri komme hjem – russerne ventet på oss.

Det sa sa en 29 år gammel ukrainsk soldat fra en enhet som ble sendt i kamp med pansrede kjøretøyer under angrepet forrige uke.

Soldatene i den ukrainske motoffensiv forteller til Reuters at kamper langs fronten viste seg å være tøffere enn forventet.

– De skjøt panservernvåpen og granatkastere mot oss. Bilen min kjørte over en panservernmine, men alt var ok, kjøretøyet ble truffet, og alle var i live. Vi gikk av og løp mot dekselet. For det viktigste er å finne dekning og så gå videre.

Den ukrainske motoffensiven går snart inn i sin tredje måned, har vist seg å være en langsommere og blodigere slag enn forventet.

Kyiv, som har mottatt utstyr og trening for milliarder av dollar fra vestlige land for å sette i gang sin motoffensiv for å gjenerobre okkupert territorium i sommer, har erkjent at kampanjen utspiller seg saktere enn forventet. Kommandører sier at det bevisste tempoet er nødvendig for å unngå høye tap.

Russerne har hatt måneder på seg til å forberede sine festningsverk og så minefelt. De ukrainske angriperne mangler luftoverlegenhet som medfører store tap på slagmarken.

De russiske forsvarerne hadde opprettet «forhåndsinnstilte soner» i forventning om angrepet, sa en 24 år gammel ukrainsk soldat.

– De har ødelagt veiene, laget groper som hindret kjøring inn og ut av landsbyen, selv i tørt vær. Til og med det å gå var ganske utfordrende. Du kan ikke bruke lommelykter om natten, men du må likevel gå videre.

– Mange av oss som dro, vil aldri komme hjem igjen, sa en av soldatene til Reuters.

mest lest