Demningen brister – vannet fosser gjennom

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 9. august 2023 | 16:46

Ved 16:30 tiden kommer det medling om at deler av demningen ved Braskereidfoss har brutt sammen.

Vann trengte tidligere onsdag inn i et kraftverk på Braskereidfoss, som har nedført større skader.

Det ble gjennom daget vurdert å sprenge i området. Politiet fikk bistand fra bombegruppe og forsvaret.

Braskereidfoss kraftverk ligger i Våler kommune i Innlandet. Det er en feil ved flomlukene som gjør at de ikke har åpnet seg som de skal.

Ved 16-tiden opplyste innsatsleder Fredrik Thomson i Innlandet politidistrikt at det ikke var aktuelt med sprengning av selve damanlegget.

– Man ser at skadene ved en eventuell sprenging av betonganlegget ville vært såpass stor at det ikke vil ha noe formål, sier han til NRK.

Vannet har dermed begynt å flomme over dammen og inn i stasjonene, som er fylt med vann.

Når strømmen går, og turbinene slutter å gå, skal flomluker åpnes automatisk for å ta unna den økte vannmengden i elveløpet, opplyser kommunikasjonssjef Ole Storm-Mathisen i Hafslund Eco, som er operatøren av kraftverket.

– Det har det sannsynligvis skjedd store ødeleggelser. Der er det nok store skader, sier Storm-Mathisen, til VG klokken 14.00.

– Det mest dramatiske er over, sier kommunedirektør og kriseleder Anniken Baksjøberget i Våler til VG etter kl 17.

– Demningen har bristet. Nå er det en kontrollert uttømming av vannmagasinet, forklarer hun.

Flom flere steder

Flomfarevarselet for Drammen og Øvre Eiker er oppgradert til rødt nivå.

Dette er det høyeste farenivået og betyr at det er en ekstrem situasjon. Det er forventet omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskade på bebyggelse og infrastruktur.

– Det er forventet at det kan bli ganske mye mer vann enn det er nå, sier regionsjef for sør i NVE, Elisabeth Rui til NRK.

Toppen ventes fredag eller lørdag.

I Drammensvassdraget fortsetter vannstanden å stige i noen av de øvre delene, spesielt i Vang ved Valdres og delvis i Hallingdal, ifølge Berthling.

– Det er mye vann som skal ut i den samme trakta, og det gir et stort potensial for en veldig stor flom de kommende dagene i de nedre delene av Drammensvassdraget.

15 av NVE sine målestasjoner viser nivåer på 50-årsflom. Dette betyr at vannstanden i innsjøer og elver ved målestasjonene er på nivåer man kun ser med 50 års mellomrom.

– Dette er en veldig alvorlig og sjelden hendelse. Det er over hundre år siden målestasjonene ble oppretta. De ble oppretta på 1920-tallet, og vi har aldri målt så høye vannføringer som nå. Det vil settes flere rekorder de nærmeste dagene, sier Elin Langsholt, senioringeniør i NVE.

Lenger nord i Hallingdal er det allerede store oversvømmelser, blant annet i Nesbyen.

mest lest