Småpartier – skjerp dere!

Avatar photo
Publisert 21. januar 2023 | 21:38

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentsen meninger.

Det er ikke lett å være liten når en ønsker å være stor, noe som alle politiske partier higer etter. 

Vilje til makt og derigjennom kunne endre samfunnet, ligger selvsagt bak. Men siden vi har et etablert politisk system med ganske lukkede former for nominasjon, spretter det opp småpartier med ambisjoner om vandring i maktens korridorer som ikke helt samsvarer med hvor godt de når ut til den jevne velger.

Det må samarbeides!

Legg bort kjepphester, trynefaktorer, gammelt uvennskap eller troen på at bare ditt parti har svarene. Finn ut hva dere kan enes om i veldig få punkter og gå sammen i FELLESPARTIET.  Hvis dere da virkelig mener at landet trenger en annen politikk enn det AP og Høyre står for.

Nylig sto Folkets parti, Norgesdemokratene og Konservativt frem i iNyheter og sier fornuftige ting – hver for seg. Hvorfor ikke si det sammen, og for all del, løft blikket utover bompenger, corona og hvorfor de andre ikke er konservative nok.

Bare vi får spalteplass nok, skal nok folk skjønne at de må stemme på oss. Greier dere å lage et fellesprosjekt, er neste trinn å invitere de andre minipartiene inn under paraplyen, forutsatt at de har ambisjoner om storingsvalg.  Så langt er det listet opp 12 partier med oppslutning til dels under 1%.   Milde Moses, dere har en jobb å gjøre.

Det er enkle budskap som går til kjernen man må benytte seg av. Poenget er at det må skapes tro på at Norge kan styres av andre enn Støre, Solberg, Huitfeldt og hva de nå heter alle sammen.

Men vi  har  det jo så godt i dette landet! sier folk.  Hørt den før? Og så stemmer vi på det samme som mor og far, bestefar og det partiet vi stemte på sist.  Mer av det samme vi ikke vil ha når vi er ærlige.

Joda – det handler om ACER, EØS, migrasjon, kabler, strømpriser og litt om grønt, woke og hvor politikere bor. Drar vi nisselua litt lenger opp, ser vi at det handler om litt større ting. Som hvilken vei Norge skal gå på lang sikt, hvilken råderett vi skal ha over landet og hvordan det politiske system skal fornyes og gjøres mer demokratisk.

Dette er spørsmål som drukner i det daglige, men som ligger der og venter på at noen får det på dagsorden.  Og folk er opptatt av det.

Det er hva FELLESPARTIET bør kommunisere. Så kan partiene gjerne gjøre hva de vil i kommunepolitikken, noe som ofte fører ulike partier sammen i felles løsninger.

Ja men – vi har det beste programmet.  Media lar oss bare ikke slippe til.  Og dermed ser ikke velgerne lyset.  Som leder av et småparti bør ikke det være noen overraskelse.  I et mediebilde med få eiere, skal du ha veldig godkjente meninger for å komme inn i varmen.  Prøv å slåss mot vindmøller – bokstavelig talt.

Nå er det en stund til stortingsvalg.  Når FELLESPARTIET er en realitet og siktemålet er Stortinget, kommer spørsmålet: Hvordan få en velger til å skifte parti eller lette rompa fra sofaen og stemme?  Jo – det gjør han eller hun når troen på at landet kan styres av andre enn de tradisjonelle er sterkere enn gammel vane.  Den troen formes gjennom å vise velgerne at dere kan samarbeide, vise vei fremover, ta de store, vanskelige spørsmålene og inngå en samfunnskontrakt med velgerne.

Det er flere måter å kommunisere på med potensielle velgere.  En velkjent modell kan hentes fra pyramidespill.  Medlemmer og sympatisører av FELLESPARTIET kan f.eks.  forplikte seg til å sende epost til tre av sine venner/kjente om hvorfor de er med i partiet og hvis de liker det de leser, send videre til tre nye. Et parti med grunnstamme på 3000 medlemmer vil ganske raskt nå mange og kan peke nese av gammelmedia.

Noe å tenke på?

Småpartiledere om desemberoppslutningen: – Potensialet er stort (+)

mest lest