Truer Sverige med Nato-konsekvenser etter koranbrenning

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 21. januar 2023 | 16:21

Tyrkiske myndigheter ba svensk politi stoppe Rasmus Paludans koranbrenning foran den tyrkiske ambassaden i Stockholm. Det valgte politiet å overse av hensyn til ytringsfriheten.

Nå har Tyrkia avlyst et planlagt besøk fra den svenske forsvarsministeren til Ankara. Det er tyrkisk godkjenning av svensk søknad om Nato-medlemskap som står på spill.

Svensk-danske politikeren Rasmus Paludan hadde varslet koranbrenning foran den tyrkiske ambasasaden i Stockholm og ved 1330-tiden var han på plass og holdt en tale der han beskrev islam og profeten Muhammed på litre fordelaktige måter. Han langet også ut mot både Tyrkia og svensk innvandringspolitikk, skriver VG.

Paludan sto omgitt av politi. Det var noen hundretalls tilskuere til stede. Det hele forløp rolig.

Men opptrinnet har fått stor oppmerksomhet på sosiale medier i Tyrkia.

Tyrkias forsvarsminister sa lørdag morgen at hans svenske kollegas planlagte besøk til Ankara til uken er avlyst på grunn av koranbrenningen i Stockholm.

– På det nåværende tidspunkt har Pål Jonsons besøk til Tyrkia 27. januar mistet sin betydning, så vi har avlyst besøket, sa Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar.

En tyrkisk journalist hevder på Twitter at de siste hendelsene i Sverige kommer til å hindre tyrkisk ratifisering av Sverige Nato-medlemskap. Alle land i alliansen kan nedlegge vedto. Tidligere i januar ble en dukke av president Erdogan hengt opp ned utenfor rådhuset i Stockholm.

Tyrkia har kommet med en rekke krav, blant annet om utleveringer av personer med kurdisk bakgrunn, før de sier ja til Sverige og Finland.

For spesielt Sverige sitter disse kravene langt inne.

Flere skytinger og eksplosjoner i Stockholm i natt

mest lest