Vil avskaffe Direktoratet for alkohol, tobakk, skytevåpen og sprengstoff

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 21. januar 2023 | 19:28

Republikaneren Matt Gaetz har introdusert et lovforslag som åpner for å legge ned den føderale kriminalitetsbekjempelsesetaten som følge av et kontroversielt vedtak som skjerper regelverket for våpenstabiliserende seler.

Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) har lenge vært et hett omdiskutert blant amerikansk høyreside, og vært sterkt kritisert av enkelte republikanere, konservative og libertarianere som mener ATF bryter grunnlovens Second Amendment – loven som lar amerikanere fritt bære våpen – med urettmessige, strenge og rigide reguleringer.

Nå får etaten gjennomgå nok en gang som følge av at ATF kom med en lovtolkning hvor de vil behandle våpen med stabiliserende tilbehør på samme måte som rifler med kort løp, som krever en føderal lisens for å eie under National Firearms Act.

Argumentet er at det å fjerne disse stabiliseringsverktøyene vil øke offentlig sikkerhet. Matt Gaetz mener på sin side at dette vil gå negativt og urettferdig ut over funksjonshemmede våpeneiere og veteraner som er avhengig av stabiliseringsseler for å kunne skyte med én hånd.

– Jeg har mange funksjonshemmede veteraner i mitt distrikt som setter pris på pistolskyting og er avhengige av stabiliserende seler for å kunne delta i aktiviteten, sa Matt Gaetz til Fox News.

– ATFs siste handling lar dem i prinsippet ta sak-til-sak avgjørelser om en pistol med stabiliserende sele er lovlig eller en ulovlig, avsaget hagle, sier han, og følger han opp med:

– Den fortsatte eksistensen av ATF er stadig mer uberettiget, basert på handlingene de tar for å konvertere ellers lovlydige mennesker til forbrytere.

Nå har han fått nok av at ATF skal komme med restriktive og inkonsekvente lovtydninger.

Artikkelen fortsetter.

Rep. Matt Gaetz, R-Fla. (AP Photo/Jacquelyn Martin)

– Mitt lovforslag vil avskaffe ATF. Hvis ikke det fungerer, skal vi prøve å definansiere ATF. Hvis ikke det fungerer, kommer vi til å målrette de enkelte byråkratene på toppen av ATF som har overskredet deres autoritet i regelutforming. Og hvis ikke det fungerer, kommer vi til å ta en kjøttklyver til vedtektene som ATF mener i stor grad autoriserer deres handlinger.

ATF mener på sin side at den nye regel ikke påvirker stabiliserende seler som er «objektivt utformet og ment som en ‘stabiliserende bøyle’ for bruk av personer med nedsatt funksjonsevne, og ikke for å bære våpenet som en rifle.»

Matt Gaetz svarer at ATF har en fundamental misforståelse om hvordan våpen fungerer.

– Jeg tror de er under den feilaktige oppfatningen at en stabiliserende bøyle øker dødeligheten eller faren for en pistol. Det ser ut til at ATF er på en sniper-jakt etter regulatoriske beslutninger som sender signaler til anti-våpen venstre, men det har ingen reell praktisk sikkerhetspåvirkning på amerikanere.

Les også: Vil fullstendig kutte inntektsskatten

Matt Gaetz ser for seg at ATF-byråkrater blir nødt til forklare seg for House Judiciary Committee, hvor han selv også er komitémedlem. Han ønsker at ATF skal argumentere for, og rettferdiggjøre, deres eksistens.

I følge Gaetz er det flere republikanere som støtter å avskaffe ATF. Blant dem er lederen for Republicans Abroad Norway og sentralstyremedlem for det norske partiet Liberalistene, Austin Rasmussen.

– Vi snakker om et byrå med væpnede byråkrater som har en historie med utilbørlig vold og rettighetsbrudd. Med en arv av massakrer, karteller, forbud, tyveri, og som har hauset opp den avgrunnsdype og grufulle fiaskoen som er krigen mot narkotika. Vi kan vurdere ATFs uttalte oppdrag, som er å «beskytte samfunnet mot voldelige kriminelle», men da må vi se på handlingene og operasjonene i den virkelige verden for å vurdere om de lykkes med det oppdraget, sier Rasmussen til iNyheter.

Det mener han de ikke gjør.

– ATF driver først og fremst jakt på ikke-voldelige mål ved å bruke tvilsomme tolkninger av autoritet og vilkårlig håndhevelse av utallige føderale forskrifter. Denne rettshåndhevelsesprosessen konverterer borgere til kriminelle uten god sak; ellers fredelige borgere engasjert i handlinger som ikke har noe offer, sier Rasmussen, og følger opp med:

– Å avskaffe byrået for alkohol, tobakk og skytevåpen er en forlenget nødvendighet.

Joe Rogan tror Demokratene prøver å bli kvitt Joe Biden

mest lest