Slovakias statsminister: Ukraina er under amerikansk kontroll

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. januar 2024 | 06:46

Slovakias statsminister Robert Fico mener at nabolandet Ukraina ikke er en suveren nasjon, men under absolutt kontroll av USA.

– Ukraina er ikke et uavhengig og suverent land. Ukraina er under total innflytelse og kontroll av USA, sa Fico på TV-kanalen RTVS lørdag.

Han gjentok også sin motstand mot Ukrainas forsøk på å bli med i NATO.

Slovakia er medlem av både NATO og EU.

Fico som er imot militær hjelp til Ukraina og motsetter seg sanksjoner mot Russland, skal onsdag møte sin ukrainske kollega Denys Shmyhal i byen Uzhhorod, vest i Ukraina, på grensen til Slovakia.

– Jeg vil fortelle ham at jeg er imot medlemskapet av Ukraina i NATO og at jeg vil nedlegge veto mot det, sa Fico.

– Dette vil kun legge grunnlaget for en potensiell tredje verdenskrig, ingenting annet. Jeg kan bekrefte at han ikke vil motta noen våpen fra den slovakiske hæren og statlige forsyninger, la han til.

Fico anklaget også Ukraina for å være «en av de mest korrupte nasjonene i verden», og la til: «Bare Gud vet hvor mye av hjelpen som sendes til dere, forsvinner et sted.»

Den slovakiske statsministeren mener at det ikke finnes noen militær løsning på den nåværende konflikten, som startet nesten to år siden da Russland invaderte.

– Ukraina må gi fra seg noe av sitt territorium, sa han

– Det må være en slags kompromiss, som vil være svært smertefullt for begge parter, la han til. «Og hva venter de på? At russerne skal trekke seg tilbake…? Det er urealistisk.»

Til tross for Ficos kritikk av Ukraina, var det kun Ungarn som nedla veto mot de 50 milliarder euroene i bistand som andre medlemmer av Den europeiske union hadde stemt for å gi til Kyiv i desember i fjor.

mest lest