Disney dropper Donald Duck-klassiskere

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. februar 2023 | 03:51

To av den kjente tegneserieskaperens Don Rosas Onkel Skrue-tegneserier skal angivelig ha blitt stoppet fra all fremtidig republisering.

Det skriver Don Rosa på Facebook-gruppen «The Official Don Rosa Group.»

Her skriver han at han skal ha mottatt en mail fra Disney med følgende ordlyd:

«Som en del av sitt pågående engasjement for mangfold og inkludering, er The Walt Disney Company i en prosess med å modernisere sitt historiebibliotek. Som et resultat av dette, vil noen av historiene som ikke lenger passer med deres verdier ikke lenger publiseres. Dette gjelder to av dine klassiske historier, «Verdens rikeste and» og «En drøm for livet» Disse historiene vil ikke lenger inkluderes i gjentrykk eller nye samlinger.»

Det er Egmont som har ansvaret for å distribuere Donald Duck-tegneseriene i Norge.

– Vi er kjent med saken, og dette gjelder også for noen utgivelser i Norge, opplyser pressekontakt Tonje Tornes til Nettavisen.

Bakgrunnen for dette er ukjent, men det spekuleres i at kontroversen gjelder karakteren «Bombie The Zombie». Han er en mørkhudet zombie Onkel Skrue møter på i Afrika. Han dukker opp i den nevnte tegneserien «En drøm for livet» fra 2002.

Men han dukker ikke opp i historien fra 1994, «The Richest Duck in The World», som er den andre av historiene Disney navngir i e-posten de angivelig skal ha sendt Don Rosa.

Nasjonalmuseet snur etter kritikken – henter «kolonialistisk» Krohg-maleri opp fra kjelleren

mest lest