Lekket dokument: Belarus skal innlemmes i Russland

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. februar 2023 | 02:07

Et internt strategidokument fra president Vladimir Putins kontor viser en oppsiktsvekkende plan.

Dokumentet, som er skrevet for Putins presidentadministrasjon høsten 2021, ser for seg en total innlemmelse av Belarus (Hviterussland) i en «unionsstat» med Russland innen 2030, skriver Yahoo News.

Belarus, er styrt av den Putin-vennlige diktatoren Alexander Lukasjenko.

Lukasjenko vant presidentskapet i 1994 og har aldri gitt det fra seg, gjennom en rekke valg, hvorav ingen noen gang har blitt ansett som frie av internasjonale observatører. Både USA og EU anerkjenner ikke Lukasjenko som en legitim president.

Konseptet om en unionsstat ble først introdusert på midten av 1990-tallet, i form av en traktat utformet for politisk, økonomisk og kulturelt å integrere Russland og Belarus.

I november 2021 signerte Lukasjenko og Putin en avtale som åpner for 28 integrasjonsprogrammer, hovedsakelig fokusert på økonomiske og regulatoriske spørsmål. De inngikk også en felles militær doktrine. Utelatt var de politiske aspektene ved å fusjonere de to landene.

Det lekkede dokumentet skisserer også hvordan Russlands militære tilstedeværelse i Belarus vil utvides til å omfatte et felles kommandosystem. En slik utvikling vil være dypt bekymringsfull for NATO-medlemmene langs den vestlige grense til Belarus.

– Russlands mål med Belarus er de samme som med Ukraina, sier Michael Carpenter, som er USAs ambassadør for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE.

Opposisjonspolitikeren Svetlana Tsikhanovskaja har kommentert planene.

– Denne «unionen» er en trussel mot det belarussiske folket og den belarussiske staten. Dette er ikke snakk om noen union av like, dette er et veikart for å innlemme Belarus i Russland. Vårt mål er at Belarus skal nærme seg demokrati, noe som vil være umulig i en union med Russland.

Zelenskyj: – Macron kaster bort tiden sin

mest lest