Mener klimamålene er «mye viktigere» enn å spise kjøtt

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 21. mars 2023 | 21:17

– Det er et ekstremt tydelig budskap: vi må handle dette tiåret. Det vi gjør de neste syv årene, har konsekvenser de neste tusen årene.

Det sier Bjørn Samset til NRK. Han er klimaforsker ved Cicero og en mye brukt kommentator når folk skal skremmes med klimaspådommer. Og mandag fikk mediene en ny mulighet.

Mandag kom en syntese – en sammenfatning – av tre delrapporter fra FNs klimapanel, som kom i 2021 og 2022. Det er altså ikke noe nytt i syntese men en mulighet FN skaper for mediene til å lage nye overskrifter.

Les også: Mener vi er i en krigslignende situasjon: – Et blinkende diskotek av varsellamper

NRK gir blant annet spalteplass til FNs generalsekretær António Guterres. Han sier at rapporten er en «overlevelsesguide» for menneskeheten.

– Vi må slutte med all olje- og gassleting og nye prosjekter for å nå målene om netto nullutslipp, sier Guterres.

– Vi kan ikke lenger velge og vrake i ulike tiltak. Vi må gjøre stort sett alt, sier miljødirektør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Og av «alt» har altså Bjørn Samset et forslag. Å produsere og spise kjøtt et noe vi ikke lenger kan unne oss om vi skal redde verden fra undergangen.

– Vi kan ikke fortsett å ha den typen utvikling og vekst i matsystemet som vi har hatt. Det legger beslag på for mye ressurser, sier han og fortsetter:

– Det handler ikke om at klimaforskere misliker biff, det er bare rene tall. Det koster så mye globalt å produsere kjøtt, at det går i beina på de mye viktigere klima- og naturmålene.

Så nå blir det insekter, frukt og grønnsaker på oss fremover, skal vi følge Cicero-forskerens påbud.

Mandagens rapport er den siste i denne omgangen av klimarapporter fra FN. Neste store rapport er ikke ventet før tidligst i 2027/2028.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Dagbladet sparer ikke på virkemidlene: – Skremmer vettet av barn

mest lest