Mener utlendinger har mistet troen på Norge: – Investorer flykter

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. mars 2023 | 01:00

Når til og med landets kapitaleiere rømmer landet, er det ikke rart at utenlandske investorer mister tilliten til norsk økonomi, mener investor Øystein Stray Spetalen.

– Det er ingen person som går på jobb i New York eller Frankfurt og sier at nå vil jeg kjøpe kroner, sier Spetalen, til NRK.

De siste ti årene har kronen tapt verdi mot de fleste valutaer. Amerikanske dollar har gått fra å koste 5–6 kroner i 2013 til 10–11 kroner i dag, mens euro kostet 7–8 kroner og ligger i dag på 11–12 kroner.

Kronen er blitt svakere mot de fleste valutaer, noe som bør skremme politikerne, mener Spetalen.

– Mer av Norge blir offentlig sektor. Alt av næringsliv strupes. I tillegg ser vi at mange utenlandske investorer flykter fra det norske kapitalmarkedet, sier Spetalen.

Han mener utlandet ser på Norge som politisk ustabilt.

Spetalen mener når du får fraksjonspartier som skal oppnå særfordeler med ytterliggående forslag, skapes det usikkerhet.

– Det å kjøpe valuta er å kjøpe framtidig inntjening i et land. Du kjøper en økonomisk og politisk stabilitet i et land. I Norge er det diskusjoner om å stenge oljevirksomheten, og det langsiktige synet på Norge blir farlig, sier han.

Spetalen peker også på andre problemer, og nevner strømprisen som har gått i været, og at regjeringen har økt både formuesskatten og utbytteskatten.

Han nevner også 28. september i fjor, da regjeringen varslet en særskatt for oppdrett og vindkraft.

– Den dagen lakseskatten ble innført, falt kronen 2–3 prosent, sier Spetalen.

Bare det siste året har kronekursen mistet rundt 15 prosent av verdien.

Spetalen mener den politiske usikkerheten og strømprisene vil føre til at industri forsvinner fra Norge, samtidig som landet står igjen med en svær olje- og gassvirksomhet.

– Det er en grunn til at det heter industriland og utviklingsland. Hvis vi kun baserer oss på olje, blir vi et u-land, sier han.

SV-lederen forstår ikke verdiskapning

mest lest