Melby: En ny regjering skal starte jobben med å melde Norge inn i EU

Avatar photo
Publisert 21. mars 2024 | 15:48

Venstre-leder Guri Melbys første løfte i valgkampen er at en ny borgerlig regjering skal starte jobben med å melde Norge inn i EU. Det sier hun til NRK midt på Luxembourg-plassen i Brussel.

Hun sier til NRK at Norge må vi søke allianser der vi kan, i en verden der vi ser at autoritære krefter trekkes sammen og flere nasjoner tyr til proteksjonisme.

– Vi ønsker at Norge skal bli medlem av EU. Dette er det viktigste utenrikspolitiske spørsmålet i Norge, sier Melby til NRK.

Venstre har tidligere sagt nei til EU, frem til de endret standpunkt på landsmøtet i 2020. Dette ble møtt med advarsler fra partiveteraner. Nå er det MDG, Høyre og Venstre som er de uttalte ja-partiene på Stortinget.

Arbeiderpartiet fjernet i 2017 den gamle formuleringen i partiprogrammet om at «EU-medlemskap vil være en fordel Norge». Fremskrittspartiet sier det er uaktuelt å sitte i en regjering som har som mål å melde Norge inn i EU.

Melby mener det er «uansvarlig» ikke å løfte EU-debatten nå. Hun viser til at Europa har forandret seg dramatisk på de 30 årene som er gått siden forrige gang nordmenn stemte over EU-spørsmålet.

– Vårt mål er at Norge skal søke om EU-medlemskap, og det bør en ny regjering legge et grunnlag for. Vi vil jo selvsagt være nødt til å ha en prosess der vi både får utredet argumenter for og mot et EU-medlemskap. Det er også naturlig at vi har en folkeavstemning, slik at folket får sagt sin mening, sier Melby.

Les også: Bare 23 prosent vil beholde EØS-avtalen

Partilederen sier det ville vært fint med en folkeavstemming allerede i neste regjeringsperiode, men at det er viktig å gjennomføre en grundig prosess først.

– Hvis vi skal gå inn i forhandlinger om en EU-avtale, så vil det være mange spørsmål vi er nødt til å se på. Hva skal være forutsetningene for et sånt medlemskap? Skal vi gå inn i alle deler av EU, eller skal det være enkelte ting vi reserverer oss mot? Alt dette må vi utrede.

Om valgløftet vil falle i smak hos velgerne gjenstår å se.

Sentio utfører spørreundersøkelser om norsk EU-medlemskap for Nationen og Klassekampen to ganger i året. I november i fjor viste målingen at 52 prosent av oss ville sagt nei til EU dersom det var folkeavstemming da.

Samtidig ville 50 prosent av oss sagt ja til EØS-avtalen, mot 65 prosent for to år siden.

En undersøkelse fra februar bestilt av Nei til EU, viser at et soleklart flertall ville foretrukket en handelsavtale fremfor EØS. Til spørsmålet «Er du for eller mot en handelsavtale med EU som erstatter EØS-avtalen?» svarer nordmenn slik:

  • For: 35 %
  • Mot: 23 %
  • Vet ikke: 42 %

Undersøkelse er basert på svar fra 1000 personer som er spurt i nettskjema i perioden 8. til 13. februar 2024.

Senterpartiets partilederen og finansminister Trygve Slagsvold Vedum svarer på valgløftet til Melby med å love at Sp skal være en garantist for at Norge ikke meldes inn i EU.

– Det er bra høyresiden avklarer dette før valget, for da vet folk hva de får om de stemmer Høyre eller Venstre, sier Vedum, og legger til:

– Senterpartiet er en garantist mot å søke EU-medlemskap, og dette blir en viktig sak for oss i valgkampen som kommer.

Også Rødts utenrikspolitiske talsperson Bjørnar Moxnes ønsker Guri Melbys utspill velkommen. Rødt står urokkelig ved sin motstanden mot EU og mener EØS-avtalen er en «demokratisk fiasko».

– EØS er ingen vanlig folkerettslig eller mellomstatlig avtale, men et maskineri for endring av politiske og sosiale forhold i Norge, uten at landets innbyggere har noen innflytelse over beslutningene, sier Moxnes til NRK.

– EU behandler i økende grad Norge som en råvarekoloni. EU krever at Norge skal eksportere kraften vår og importere europeiske strømpriser for å bøte på en mislykket energipolitikk. Det er en u-landsstrategi for Norge.

Fremskrittspartiet, som satt i regjering sammen med Venstre fra 2018 til 2020, sier det er uaktuelt å ta del i en regjering som jobber for norsk EU-medlemskap.

– Vi kan ikke sitte i en regjering som prioriterer det som en viktig politisk sak. Og i hvert fall ikke så lenge alle målinger viser at folk ikke ønsker et EU-medlemskap, sier Frp-nestleder Hans Andreas Limi til NRK.

Selv om Venstre har Høyre på sin side i EU-spørsmålet, ønsker ikke Høyre-leder Erna Solberg en ny EU-debatt bare for å tape den på ja-siden igjen.

– Høyres erfaring som ja-parti taler imot å jobbe for norsk EU-medlemskap nå – rett og slett fordi motstanden fremdeles er for stor. Vi har for lang oppoverbakke til det. Vi trenger ikke en tredje nei-seier, sier Solberg til NRK.

Tidligere har hun sagt at det er viktigere med et norsk EU-medlemskap enn å sitte i regjering.

– Det mener jeg jo i hjertet mitt fortsatt. Men poenget er at det ikke er sånn at jeg lar være å sitte i regjering hvis det ikke er mulig å få et EU-medlemskap, sier den tidligere statsministeren.

mest lest