Milliardær-utflytter om exit-skatten: – Vedum skjønner det ikke

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. mars 2024 | 07:16

Milliardæren og IT-investoren Jens Rugseth mener at utflytterskatten vil ha motsatt effekt av det som er tiltenkt.

– Dette viser at Vedum fremdeles ikke skjønner årsaken til at vi flyttet. Vi flyttet på grunn av den løpende belastningen formuesskatten og utbytteskatten i Norge var. For mange ble det ulønnsomt å drive virksomhet. Vi ble en belastning for våre virksomheter, fordi det er jo de som faktisk betaler disse skattene til slutt, sier den Sveits-utflyttede investoren til Nettavisen.

I 2022 flyttet han til Luzern i Sveits på grunn av skatteøkninger. Nå kritiserer investoren forslaget om den nye exit-skatten som ble lagt frem av finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) onsdag.

Ifølge forslaget må de som har flyttet skattemessig fra Norge, betale skatt på kapitalgevinster fra aksjer tjent i løpet av de siste 12 årene, selv om aksjene ikke er solgt.

Rugseth tviler på effektiviteten av tiltaket:

– Utflytterskatten betyr ingenting. Jeg har ikke snakket med én person som har utflytterskatten som begrunnelse for at de flyttet. Vedum klarer ikke forholde seg til det vi forteller ham, sier Rugseth.

Milliardæren forklarer til Nettavisen at han forlot Norge på grunn av den vedvarende beskatningen av formue og utbytte. Han mener at regjeringen nå innfører en skjult form for arveskatt, som i hovedsak vil påvirke barna til de som har flyttet ut av landet.

– Folk som er ved god helse, og som ikke skal dø i utlandet, vil fortsette å flytte ut også etter 20 mars 2024. Flytter man ut etter 20. mars 2024 og dør utenlands vil barna få en ekstra høy skattebelastning. For eldre og syke mennesker vil nok dette være begrensende, sier Rugseth.

Jan Petter Sissener, som er forvalter og mangemillionær, forteller til Nettavisen at han deler Rugseths tvil om hvorvidt det nye skatteforslaget vil være tilstrekkelig for å hindre rike nordmenn i å forlate landet.

– Jeg tror ikke at tiltaket vil ha noen effekt. Det er det langsiktige perspektivet vi må tenke på. Kan du ikke starte virksomhet i Norge på like konkurransevilkår som i andre land, blir konsekvensen at du flytter. Be fotballspillere løpe rundt med et blylodd på hvert bein, så ser du hvilke resultater du får, sier Sissener til avisen.

I desember i fjor delte han under et intervju med Nettavisen at han vurderte å bosette seg i Sveits.

Når Nettavisen spør om utflytterskatten vil påvirke beslutningen, svarer Sissener:

– Nei, for jeg er sikker på at vi får regjeringsskifte neste år. Du så det på skolevalget, folk er misfornøyde med rødgrønn styring. Men får vi ikke regjerigsskifte, da vurderer jeg seriøst å dra.

mest lest