Mette Frederiksen skal være ønsket som Nato-sjef

Avatar photo
Publisert 21. april 2023 | 21:30

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (45) skal være meget populær hos Natos største medlemsland USA, altså hos president Joe Biden.

Fredriksen skal være en høyaktuell kandidat til å bli Jens Stoltenbergs etterfølger som leder i Nato. VG skriver at dette er noe de har fått bekreftet på «høyt diplomatisk nivå».

Det er 31 toppledere i Nato som skal bestemmer hvem som skal bli forsvarsalliansens nye leder. VG har fått bekreftet fra to sentrale kilder at den danske statsministeren skal være ett av navnene på pulten deres.

Fredriksen fyller kvalifikasjonskravet om å ha erfaring som regjeringssjef. Hun overtok som statsminister i Danmark i 2019, og ble gjenvalgt i 2022 som regjeringssjef.

Det som kan bli det avgjørende spørsmålet, er om hun selv ønsker å forlate Danmark nå, og droppe den nye koalisjonen hun har jobbet hardt for å få lede i København.

Stoltenberg kan fortsette

En av VGs kilder sier at klokken tikker, og at navnet på Natos neste generalsekretær snart bør være på plass, og i god tid før Natos toppmøte i Vilnius i juli.

Det kan fortsatt skje at Stoltenberg blir spurt om å fortsette, eller at han blir satt under press til å fortsette noen måneder til.

NRK skriver fredag ettermiddag at kilder i Nato og Utenriksdepartmentet sier det er sannsynlig at Jens Stoltenberg fortsetter som generalsekretær for forsvarsalliansen.

Det vil i så fall være snakk om en kort forlengelse. Stoltenberg har flere ganger uttalt at han ønsker å flytte hjem til høsten:

– Jeg har ingen andre planer enn å avslutte mitt arbeid i Nato til høsten som planlagt, har Stoltenberg sagt til NRK.

Les også: Falt i døden under forestilling

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen ble nylig trukket fram som en mulig etterfølger til Stoltenberg, men det skal være tydeligere kommunisert i den interne Nato-diskusjonen at hun ønsker å fortsette i sitt nåværende EU-verv, fremfor å overta ledelsen i Nato.

Nederlands statsminister Mark Rutte skal ofte ha vært nevnt som en mulig kandidat, men ifølge VG skal han ha gjort det klart at han ikke ønsker toppjobben.

Storbritannia har jobbet hardt for å få fram sin forsvarsminister Ben Wallace som ny generalsekretær i Nato, men det har ikke vunnet støtte blant Natos mange EU-medlemsland.

INTENS VIDEO: Skyter mot hverandre på kloss hold i Bakhmut

mest lest