Måsereir utsetter byggeprosjekt med flere måneder – har kostet titusener

Avatar photo
Publisert 21. mai 2023 | 15:58

Naturvernforbundet har bestemt at Harry Martinsen og firmaet hans må pakke sammen og utsette et byggeprosjekt i flere måneder.

På en bergknaus i Leknes, Lofoten, har én enkelt måke bestemt seg for å bygge reir. Så lenge den ruger der, kan altså ikke Martinsen utføre sprengingsarbeid på tomten.

Firmaet til Martinsen var allerede i gang med prosjektet da fikk en henvendelse fra Naturvernforbundet.

– Vi en henvendelse fra lederen i Naturvernforbundet i Lofoten om at vi forstyrret en måse. Han viste til at måsen er en rødlisteart og fredet. Da hadde vi ikke noe annet alternativ enn å pakke sammen og forlate, sier Martinsen til NRK.

Måken koster derfor firmaet flere titusener av kroner.

Les også: Miljødirektoratet sier nei til ny motorveg

– Det er verst for de som skal bygge hus der. De får jo en lang stopp. Mest sannsynlig tar det en måned før måsen er borte. Da er vi vil kommet inn i ferietiden og kan nok ikke fortsette jobben før i midten av august, forteller Martinsen til NRK.

Leder i Naturvernforbundet i Lofoten, Hans-Eirik Busch, er glad firmaet tok til seg det han formidlet i brevet han sendte dem.

– Alle fuglearter er fredet hele året, dersom ikke annet er oppgitt. I hekketiden er reir, egg og unger fredet, og det er ulovlig med unødvendig jaging av vilt, sier Busch til NRK.

Han tror slike situasjoner ofte ender opp med at måkereirene bare blitt flyttet på eller blir ødelagt. Han mener vi må ta rødlista alvorlig for å forhindre at arter forsvinner.

Fem av sju måker er på rødlista, og mange sjøfugler er i rask nedgang. Fiskemåsen har vært rødlistet siden 2010.

Lofot-Tidende omtalte saken først.

mest lest