Ukraina kan få flere dusin F-16 fly

Avatar photo
Publisert 21. mai 2023 | 23:22

Det kommer frem bare timer etter at USAs president Joe Biden annonserte at USA, sammen med allierte land, ville trene opp ukrainske piloter til å bruke F-16 fly.

– Til å begynne med, vil flere dusin F-16 fly bli overført til Ukraina. Det vil ikke bare være en eller to fly om gangen. Vi opererer med skavdroner bestående av 12 eller flere fly. Det er et minimum av hva vi få tilsendt, sier Yurii Ihnat, talsperson for Ukrainas luftforsvar, ifølge Yahoo News.

Etter G7 møtet som fant sted i Hiroshima i helgen, hadde Joe Biden en privat samtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Det var da Biden lovet Ukraina at Vesten skulle hjelpe de med trening slik at de kan bruke fjerdegenerasjons kampfly, som F-16, til å forsvare seg selv.

Årsaken til at Ukraina ikke har fått slik trening eller slike fly tidligere, er at Vesten har fryktet det ville eskalere krigen. Ukrainas allierte har også vært bekymret for at Ukraina vil bruke flyene i russisk luftrom.

– Zelenskyj har forsikret meg om at de ikke vil bruke flyene over russisk jord, sier Joe Biden.

F-16 kampfly vil være av stor nytte for Ukraina. Deres luftforsvar består nemlig i dag av gamle og utdaterte fly og helikopter.

Siden krigen i Ukraina brøt ut, har landet tapt 60 av deres 145 fly med faste vinger, samt 32 av deres 139 helikoptere. Det skriver The New York Times.

Bidens positive holdning til å forsyne Ukraina med F-16 fly er en helomvending.

I fjor sa han nemlig at å sende fly og tanks til Ukraina vil bety tredje verdenskrig:

mest lest