Kvinner i forsvaret: – Jeg vil ikke at Norge skal tape en krig fordi vi er opptatt av mangfold

Avatar photo
Publisert 21. mai 2024 | 02:20

Klipp fra episode 20 av podcasten ‘Lurås’.

Elin Ørjasæter (62) er dosent innen HR og personalledelse på Høyskolen Kristiania. Hun er foredragsholder, journalist, kommentator og forfatter. Hun skriver ofte i Nettavisen.

I dette klippet snakker iNyheter-redaktør Helge Lurås med Ørjasæter om kvinner i forsvaret.

Det at Norge etterstreber mangfold i forsvaret uten at dette er påvist å styrke forsvarsevnen, er en prioritering som forbauser både Lurås og Ørjasæter.

– Å kvotere inn store mengder kvinner i forsvaret vil åpenbart senke forsvarsevnen. Man må huske at det kun er små marginer som skiller seier og tap i en krigssituasjon. Og kvinner er ikke bare fysisk svakere enn menn, det er også forskjeller i mentaliteten, sier Lurås.

Ørjasæter sier seg enig, og legger til at det riktig nok finnes kvinner med «killer instinkt».

– Problemet er bare at hvis du har 10.000 kvinner og 10.000 menn, så vil det være mye mer killer instinkt blant mennene. Men det her med store og små tall, det forstår ikke folk, sier hun.

Lurås mener forsvarssjef Eirik Kristoffersen, som offentlig har hevdet at mangfold er bra, egentlig vet for godt til å oppriktig tro at dette er noe som vil styrke Norges stridsevner.

– Jeg vet han synes det er ‘bullshit’. Det finnes ingen god grunn for at han skal påstå at mangfold er bra for forsvaret. Jeg er overbevist om at de mener noe annet enn det de sier.

Ørjasæter er av samme oppfatning, og forteller at hun får høre fra sine kilder at de mener det samme, bare at de ikke våger å si det høyt. Hun mener og at den uærlige mangfoldsagendaen er et bedrag mot kvinnene vi rekrutterer til forsvaret.

– Jeg vil heller ikke at Norge skal tape en krig fordi vi var så gode mennesker at vi tenkte at alle var like gode soldater, legger hun til.

Elin Ørjasæter er gjest i episode 20 av podcasten ‘Lurås’, som kan sees på X, Spotify og YouTube.

mest lest