Bøhler reagerer kraftig: Gjert risikerer 913 dager – æresvold ga 60

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. mai 2025 | 11:29

Tidligere stortingsrepresentant Jan Bøhler reagerer kraftig på forskjellsbehandlingen i to saker om vold i nære relasjoner – og etterlyser rettferdighet uavhengig av navn, ansikt og bosted.

– Det må være likhet for loven i Norge, uavhengig av om man er kjent eller ukjent, og hvor man kommer fra, skriver Jan Bøhler i en kommentar i Nettavisen.

Bakgrunnen er dommen mot en 19 år gammel mann med irakisk bakgrunn, som i forrige uke ble dømt i Oslo tingrett for grov fysisk og psykisk vold mot sin mor og to søstre. Mishandlingen beskrives som systematisk og brutal – med blant annet kvelertak, spark, grillspyd i ryggen og drapstrusler.

Retten fant ingen formildende omstendigheter og slo fast at offerne hadde levd under et «regime preget av kontinuerlig utrygghet og frykt for vold». Likevel ble 19-åringen dømt til kun 60 dagers ubetinget fengsel, samt 360 timer samfunnsstraff.

– Samtidig som denne dommen falt i Oslo, ble straffesaken mot Gjert Ingebrigtsen avsluttet i Sør-Rogaland tingrett, med massiv mediedekning og en påstand fra aktor om to år og seks måneders fengsel, skriver Bøhler.

Han mener forskjellen i mediedekning og straffepåstander er urovekkende:

– Omregnet til dager er aktors påstand i Sandnes 913 dager, mot dommen på 60 dager i Oslo. Det er 1522 prosent høyere, konstaterer Bøhler.

Mens det fortsatt er usikkerhet om volden i Ingebrigtsen-saken, skriver retten i Oslo at det er uomtvistelig at 19-åringen mishandlet sin nærmeste familie over lang tid – med motivasjon knyttet til æreskultur og påstander om «horeri» og «urenhet».

Bøhler reagerer også på at mediene nesten ikke har omtalt dommen i Oslo, mens Ingebrigtsen-saken har fått døgnkontinuerlig dekning.

– Norske mediers forskjellsbehandling av de to sakene er uendelig megetsigende, skriver han.

Til slutt stiller han spørsmålet som han mener domstolene og samfunnet må ta alvorlig:

– Kan det virkelig forsvares at det ender med slike enorme forskjeller i straffeutmåling, når paragrafen i loven er den samme?

Tror du domstolene dømmer mildere når tiltalte har utenlandsk opprinnelse?

View Results

Loading ... Loading ...

mest lest