– Det har ødelagt både familieliv og -forhold

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 21. mai 2025 | 08:46

Betongmilliardæren Atle Berge står bak millionkampanjen til partiet Fred og rettferdighet (FOR), som ønsker å stanse norsk våpenstøtte til Ukraina.

I et intervju med Kapital tidligere i mai forteller han at hans Russland-vennlige engasjement har kostet ham både familieforhold og forretningsmuligheter i Norge.

– Ja, jeg har gitt og skal gi ytterligere beløp til partiet FOR, det et kjempeflott initiativ og det trengs. Det er totalt snakk om millionbeløp og det kan bli mer, skriver Atle Berge til VG tirsdag kveld.

Det var partileder Marielle Leraand som tirsdag kveld i NRKs Debatten avslørte at det var Berge som hadde finansiert den omdiskuterte reklamekampanjen i Oslos T-banenett. Kampanjen har blitt møtt med kraftige reaksjoner og anklager om russisk propaganda. Både PST og Partilovnemnda har nå åpnet sak.

Ifølge Kapital er Atle Berge blant Norges 200 rikeste, med en formue på 2,5 milliarder kroner. Han har tjent formuen sin gjennom det familieeide selskapet Ølen Betong Gruppen, som han startet på 1970-tallet. Selskapet ble i 2017 fusjonert med KB Gruppen Kongsvinger og ble til Norwegian Concrete Group (NCG), i dag Norges største betongprodusent.

Berges investeringer i Russland har vært omfattende, med over 100 millioner kroner investert i fabrikkanlegg i Murmansk. Men satsingen i øst skulle få store konsekvenser.

– Jeg sto på kanten av stupet og valgte å hoppe. Sa opp alle verv, kvittet meg med aksjene, og fikk med noen kroner. Jeg overtok den russiske virksomheten. Det har ødelagt både familieliv og -forhold, sier han til Kapital.

I dag er det barna hans som eier NCG, mens Berge selv eier virksomheten i Russland.

– Når du står på stupet med en pistol mot deg, og må velge å hoppe selv eller bli skutt – da hopper du. Vi gjorde et generasjonsskifte. Jeg fikk med meg noe og beholdt Russland, sier han.

På spørsmål om han dermed mistet kontakten med barna, svarer han kort:

– Ja, men de skal vi ikke blande inn i dette.

I intervjuet med Kapital gir Berge også uttrykk for at han trives godt i Russland.

– Russland blir beskyldt for å være et diktatur, men jeg har bodd og jobbet her i over ti år og har aldri opplevd det som et diktatur. Jeg har det veldig greit her, og med norsk økonomi i Russland lever man som en greve, sier han.

I fjor vakte han oppsikt da han støttet et russisk barnehjem i den russisk-okkuperte delen av Ukraina. Den norske Helsingforskomitéen reagerte kraftig og mente støtten legitimerte bortføringer av ukrainske barn, noe de betegner som en del av Russlands krigføring. Til NRK svarte Berge:

– Håpløse spørsmål. Det skinner klart igjennom at du er enormt russofob.

Han har også omtalt Norges støtte til Ukraina som en katastrofe.

– De vil aldri klare å få Ukraina til å vinne over Russland. Hvor dumme kan Vesten bli? Og Norge er blant de aller dummeste, det å gå så sterkt imot Russland, vårt naboland i nord, sa han til NRK.

Berge har også tidligere vært i konflikt med norske myndigheter. I 2020 saksøkte han Staten og krevde 136 millioner kroner i erstatning etter det han mente var ulovlige vervingsforsøk fra norsk etterretning.

Ifølge TV 2 hevdet Berge at E-tjenesten og PST forsøkte å rekruttere ansatte ved betongfabrikken hans i Murmansk, noe han mente skadet virksomheten. Han tapte saken, men fikk blant annet statsminister Jonas Gahr Støre inn som vitne.

Allerede i 2016 ble han anholdt av russisk etterretning (FSB), anklaget for å være spion. Han ble senere nektet innreise til Russland i ti år, men fikk likevel komme tilbake i 2022.

– Bitter er ikke et ord jeg ville brukt, men jeg opplevde den saken som veldig urettferdig, sa Berge til Kapital.

mest lest