Norge gir 300 millioner til Ukraina: – Vi må starte nå

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. juni 2023 | 10:48

Norge starter med å gi 300 millioner til Ukraina på en giverkonferanse i London. Over en periode på fem år vil beløpet bli 75 milliarder kroner.

Storbritannia og Ukraina er vertene for «Ukraine Recovery Conference», som starter onsdag.

Beløpet på 300 millioner kroner skal gå til garanti- og forsikringsordninger.

– Det monner mye til Verdensbanken og Den europeiske gjenoppbyggingsbankens arbeid. Det er risiko forbundet med å investere i Ukraina. Da kan vi stille opp med midlene som gjør at næringslivet tør å ta den risikoen, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til NRK. Hun representerer Norge på konferansen i London.

EU-kommisjonen har bedt medlemslandene gi over 580 milliarder kroner til Ukraina over fire år, både lån og pengestøtte.

Norge har gjennom Nansen-programmet forpliktet seg til å gi totalt 75 milliarder kroner over fem år.

Huitfeldt påpeker at det er få land som har forpliktet seg så lenge over tid. Men hun forteller til NRK at det er utfordringer knyttet til å investere i Ukraina.

– Ukraina har vært et land med mye korrupsjon. Det har vært en viktig del av agendaen til president Zelenskyj. Det slåes det hardt ned på. Vi må bidra til å bygge opp et uavhengig rettssystem og en uavhengig presse, sier utenriksministeren til kanalen.

Hun mener likevel at det ikke er for tidlig å tenke på gjenoppbygging, enda krigen pågår.

– Vi må starte nå. Bruer som er ødelagt, må gjenoppbygges, slik at varene kommer frem. Skolene må bygges opp. Mange reiser tilbake nå, og de trenger sykehus og skoler, sier utenriksministeren.

mest lest