Borten Moe kjøpte våpenaksjer – partitopper krever hans avgang

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 21. juli 2023 | 11:25

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) innrømmer at han har brutt regjeringens habilitetsregler, etter aksjekjøp blant annet i våpenselskapet Kongsberg Gruppen. Han sier han også har brutt regjeringens retningslinjer for aksjehandel.

– Det er en alvorlig sak, det er en pinlig sak, og det er en sak som gjør at det kommer til å settes spørsmålstegn ved min integritet spesielt, og helt sikkert regjeringen sin, sier Borten Moe til E24.

I januar deltok han på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo. Uken før kjøpte Borten Moe aksjer for over 400.000 kroner i våpen- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen, som eier indirekte 25 prosent av Nammo.

Også i mars deltok han på et møte om Nammo der han nå innrømmer å ha vært inhabil gitt aksjekjøpene.

Borten Moe sier også at andre aksjekjøp han har gjort de siste årene, i Kongsberg Gruppen, gjødselprodusenten Yara og den midtnorske banken Sparebank1 SMN, var brudd på regjeringens retningslinjer for handel med aksjer.

– Det er en situasjon ingen statsråd noensinne har lyst til å havne i, men her er altså jeg, sier Borten Moe.

Han sier til E24 at han ønsker å fortsette som statsråd, men at det forutsetter at han har tillit.

– Den tilliten er det andre som avgjør, sier han.

Forsknings- og høyere utdanningsministeren sier han forsto at han hadde brutt habilitetsreglementet da saken kom på bordet tidligere denne uka.

– Det var vel tirsdag jeg forsto det, sier han. Jeg har vært i kontakt Statsministerens kontor, som er orientert, men foreløpig har jeg ikke snakket med Støre personlig, sier Borten Moe til NTB.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har så langt ikke besvart spørsmål om de fortsatt har tillit til Borten Moe.

– Det burde være elementært at man ikke kan drive med aksjehandel i et selskap og samtidig være med på å behandle saker om det samme selskapet i regjering, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.

Hun mener dette stiller Jonas Gahr Støre som leder for regjeringen i et dårlig lys.

– Nok en gang ser vi at det ikke er kontroll på grunnleggende spilleregler. Dette er nok en sak som svekker Støres autoritet som regjeringssjef, legger Listhaug til.

– Borten Moe må gjøre som Trettebergstuen og søke avskjed, sier Arild Hermstad i MDG.

– Jeg mener at disse regelbruddene er så alvorlige, at han burde trekke konklusjonen selv å trekke seg fra regjeringn. Det er svært alvorlig at han ikke klarer å se egne åpenbare interessekonflikter og at han ser på seg selv som hevet over regjeringens eget regelverk. Det gjør at  hans egnethet som statsråd er så svekket at det vil være en belastning for regjeringen Støre å beholde ham, fortsetter han.

Det sier også Dag Inge Ulstein i KrF.

– Vi kan ikke ha en statsråd som kjøper aksjer i et våpenfirma. Ola Borten Moe bør gå av, sier Dag Inge Ulstein til VG.

Venstre: – Grov og alvorlig sak

Næringspolitisk talsperson i Venstre, Alfred Bjørlo, kaller det «en uvanlig grov og alvorlig sak» som «viser en oppsiktsvekkende mangel på forståelse i regjeringen Støre av den viktige funksjonen habilitetsregelverket har».

– Dette er det tredje alvorlige bruddet på habilitetsregelverket fra Støre-regjeringens statsråder på veldig kort tid. Man kan spørre seg om Støre og hans apparat i det hele tatt har noen rutiner for å unngå at statsrådene bryter habilitetsregelverket.

Bjørlo sier videre at «det virker som det er fritt fram for statsrådene til å gjøre hva de vil».

– Denne ukulturen må ryddes opp i øyeblikkelig.

Vil etterforske

– Vi kommer til å undersøke denne saken nærmere, for å se om det er grunnlag for å åpne en etterforskning. Innsidehandel er en aktuell bestemmelse å se nærmere på, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth til E24.

mest lest