Vestre gir milliarder av skattekroner – Goldman Sachs slakter prosjektet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. juli 2023 | 03:31

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) kastet milliarder etter Freyr, og han planlegger å gi industrien 60 milliarder kroner.

Men nå slakter Goldman Sachs investeringsplanene, skriver Finansavisen.

Staten tror en storstilt satsing på batterifabrikker kan bli lønnsomt og kaster milliarder av skattebetalernes penger etter satsingene.

«Industrien har potensial til å sysselsette flere titalls tusen personer, omsette for minst 90 milliarder kroner innen 2030 og gi store eksportinntekter», har Vestre sagt tidligere i år til E24.

Freyr venter enda mer penger fra staten.

– Nå er det på høy tid at politikerne skjønner hvor mye dette haster, og hvor mye risikoavlastning fra myndighetene har å si i det store bildet, sier Tom Einar Jensen, adm. direktør i Freyr.

Goldman Sachs kommer med en 35-siders rapport, der de slakter Freyr. Storbanken har liten tro på satsingen som ifølge Freyr vil koste over 40 milliarder kroner.

«Freyr er satt til å begynne å drive sine gigafabrikker i Norge (Giga Arctic) og USA (Giga America) i 2025/26. Akkurat i de første årene der vi forventer massivt overskudd på produksjonssiden», skriver Goldman-analytikerne i rapporten.

Les også: Han blitt spådd å «gå til gokk» av Spetalen, men Vestre forsvarer statens batterisubsidier

Goldman Sachs tror at det samme som skjedde med solcelleindustrien kommer til å skje med batteriindustrien. Nemlig at Kina vil produsere ut fra teknologiutvikling for å få kostnadene så lave som mulig, og ikke ut fra lønnsomhet.

«Vi tror batteriindustrien vil følge lik utvikling som solindustrien i 2010», skriver investeringsbanken.

I perioden 2013 til 2020 falt prisen på solpanel med 70 prosent, ifølge DN.

mest lest