Hytteinteressen stuper

Avatar photo
Publisert 21. september 2022 | 22:51

Én hytte har fått prisreduksjon på en halv million kroner. Samtidig søker 40 prosent færre på fritidsboliger på Finn.no.

Etter to år med et sterkt hyttemarked, begynner prisene å stabilisere seg flere steder i landet.

Christin Bechmann er eiendomsmegler hos DNB. Hun sier til TV2 at de har nedjustert prisantydninger opptil 11,9 prosent den siste måneden. Hun forteller at 75 prosent av hyttene har blitt solgt under prisantydning.

– Dette er som forventet. Nå stabiliserer hyttemarkedet seg etter korona.

Hun forteller at en hytte på Skeikampen ble under pandemien lagt ut for 5 990 000 kroner. Nå ligger den ute for en halv million kroner mindre, og er fortsatt ikke solgt. Dette er en hytte med veldig god beliggenhet, som ligger rett ved et alpinanlegg. Det er tydelig at selgere ikke kan forvente å få de samme summene som under korona, sier Bechmann til TV2.

Les også: Miljøaktivister tømmer bildekk for luft i Oslo

Carl Christian Mathiesen er senioranalytiker i Prognosesenteret, han sier til TV2 at økte renter og strømutgifter trolig har litt å si på kjøpekraften sør i landet.

Ifølge Mathiesen er det omsatt 28 prosent færre hytter i år, sammenlignet med samme periode i fjor. Han begrunner nedgangen med lavere etterspørsel, ettersom mange slo til med hyttekjøp under pandemien.

Til tross for at noen kommuner allerede merker et prisfall på fritidsboliger, viser analysene likevel at markedet går bra.

– Vi har hatt en prisvekst på totalt 30 prosent siden 2019, og opp 11 prosent siden i fjor, sier Mathiesen.

At hyttemarkedet holder seg på tilsvarende nivå som 2018 og 2019 derimot, er ikke Mathiesen så sikker på. Han tror mange blir nødt til å selge hyttene sine til vinteren om de høye strømutgiftene vedvarer.

Nysalget er halvert

Jeanette Arnesen-Eriksrød er eiendomsmegler i DNB Eiendom. Hun sier til NRK at norges fjerde største hyttekommune, Vinje i Telemark, i år har sett en nedgang på 56,4 prosent i hyttesalget sammenlignet med samme tid i fjor.

NRK forteller også om flere som sliter med å få solgt hyttene sine, og som må vente lenge for å finne en kjøper.

Bjørn-Erik Øye er senioranalytiker i Prognosesenteret. Han sier at omsetningen av hytter falt måned for måned det siste året.

– Det siste halvåret har det stabilisert seg på rundt 30 prosent lavere omsetning. Nysalget stuper. Der har det gått ned over 50 prosent, sier han til NRK.

40 prosent færre ser etter fritidsbolig på Finn

Når det nærmer seg høstferien, merker vanligvis Finn.no en økt interesse for hyttekjøp på fjellet. Etter sommeren har interessen for fjellhytter dalt kraftig.

Ifølge Finn er det 40 prosent færre besøk på annonsene i kategorien «Fritidsbolig til salgs», sammenlignet med samme periode i fjor.

I forrige uke lå det 500 flere fjellhytter til salgs enn på samme tid i fjor, opplyser leder for Finn eiendom, Jørgen Hellestveit til NRK.

Russere er nå desperate etter å komme seg ut av sitt eget land

mest lest