IS-kvinner ansatt i svenske barneskoler 

Avatar photo
Arnt Folgerø
Tidligere journalist
Publisert 21. oktober 2023 | 11:56

Ifølge den svenske avisa Expressen arbeider fjerde hjemvendt IS-kvinne fra den syriske Al-Hol-leiren nå i svenske barne-institusjoner.

Av de 81 kvinnene, som var internert i Syria etter å ha deltatt på islamistisk side i krigen i Syria og Irak, arbeider i dag 21 hjemvendte kvinner i svenske barneskoler, førskoler og asylsentre for barn. Denne opplysningen har slått ned som ei bombe og forårsaket sterke reaksjoner i den svenske regjeringen. Der stilles det spørsmål om hvordan kvinner, som har vært tilsluttet terrororganisasjonen IS, har fått tillatelse til å arbeide med barn.

Den svenske utdanningsministeren, Lotta Edholm, sier det er fullstendig uakseptabelt at disse kvinnene har fått lov til å arbeide i svenske barneinstitusjoner. Hun har innkalt til et møte med ansvarlige myndigheter for å drøfte hvordan dette kan ha skjedd, ifølge det tyske nettstedet Remix.

Edholm mener at det i utdanningsetaten har vært en feil med bakgrunns-sjekkingen av søkerne til de aktuelle stillingene. Svensk sikkerhetspoliti, Senteret mot voldelig ekstremisme og representanter for skolene er innkalt til et møte med ministeren.    

Edlund mener at det er sannsynlig at de tidligere jihadistene har skaffet seg jobbene med politiske motiver som bakgrunn.

-Det er ingen dristig gjetning at i hvert fall noen av disse kvinnene har tatt disse jobbene for å påvirke barna i jihadistisk retning, sier hun.

Ifølge Expressen er det et problemer med bakgrunnssjekkingen som gjør at   islamske ekstremister kan slippe inn i det svenske utdanningssystemet.

mest lest