Human-Etisk Forbund er en skam for norske ateister

Avatar photo
Publisert 21. desember 2022 | 16:17

Dette innlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Human-Etisk Forbund (HEF) er ikke en seriøs livssynsinstitusjon for norske ateister.

Tidligere denne måneden kunne man lese i Vårt Land at HEFs lokallag i Hamar vil at gravplassene skal være livssynsnøytrale. Nå ber de om at kirken fjerner kors fra kapell.

HEF mener nemlig at «slike symboler kan virke påtrengende og truende for dem som ikke tilhører ett utvalgt livssyn.»

Forbundet bryr seg lite om at korset er det mest sentrale symbolet i alle nordmenns felles kulturarv. Korset symboliserer den historien og kulturen vi alle har til felles. Det er dette sosiale limet som forener oss som nasjon.

Å sage ned korset vil være en erklæring om at vi ikke lenger er ett folk.

Som ateist er jeg dypt bekymret over hvordan det sosiale og kulturelle mangfoldet i Norge (og andre vestlige land) tilsynelatende innebærer at vi også blir mer splittet og adskilt fra hverandre.

Det føles ikke lenger som at vi elsker vårt eget land, vår egen historie, eller vår egen kultur. HEFs forslag om å sage ned kors gjenspeiler at de ikke er så begeistret over de som er annerledes fra seg selv.

Det hele lukter av bitterhet og forakt for kristendommen.

Men dette er ikke noe nytt. I 2016 fikk HEF kritikk av sin egen ungdomsorganisasjonen. De mente at moderorganisasjonen var blitt alt for religionskritisk.

Ungdomsorganisasjonens leder, Arnlaug Høgås Skjæveland, oppfordret den gang HEF til å «komme ut av skyttergravene, strekke ut hånden og smile til de andre livssynene».

Hun mente at selv om religionskritikk er viktig, så kan det bli for mye av det i HEF.

Den kritikken er jeg helt enig i.

HEF er sosialistisk

I fjor laget HEF en rangering av de politiske partiene i oppløpet til stortingsvalget. De ønsket å vurdere hvor god partienes politikk var til å beskytte eller styrke menneskerettighetene.

Vurderingen ble gjort av tre personer. En har tidligere jobbet for AUF mens en annen vært kommunestyrerepresentant for SV.

HEF fikk mye kritikk for dette, og valgte til slutt å fjerne rangeringen sin.

Jeg ble personlig sitert i VG på en Facebook-kommentar hvor jeg hadde kritiserte HEF.

– Veldig troverdig å lese om hvorfor SV og AP mener at SV og AP er gode på menneskerettigheter, hadde jeg skrevet.

For ordens skyld vil jeg opplyse om at jeg selv var tredjekandidat på FrPs stortingsliste i Sogn og Fjordane valgdistrikt da jeg skrev kommentaren.

Jeg reagerte kraftig på at sosialistene i HEF bare hadde gitt 2 av 9 mulige poeng til mitt eget parti.

At Fremskrittspartiet skulle gjøre det så dårlig i en vurdering som omhandlet menneskerettigheter er rett og slett latterlig, ettersom FrP er det eneste stortingspartiet som vil ha reell ytringsfrihet i Norge.

For meg var det åpenbart at sosialistene som utførte vurderingen var så preget av egne politiske overbevisninger at vurderingen ikke var troverdig.

Også her luktet det av bitterhet og forakt fra HEF overfor oss som mener noe annet. I dette tilfellet hadde ikke livssyn noe med saken å gjøre en gang. HEF har nemlig også blitt politisk.

Et sekulært Norge trenger moralsk struktur

Det er synd at HEF er så opptatt av å rakke ned på de kristne og å fremme sosialistiske ideer. For der er mange viktige debatter vi trenger å ta i vårt stadig mer sekulære Norge.

Vår kulturarv er bygget på et judeo-kristent grunnlag – ubenektelig. Det grunnlaget er vi i ferd med å rive bort fra under oss. Hva vi skal erstatte det med, er ikke klart.

Forløpig ser det ut til at vestlige land hvor ateismen er på fremmarsj, blir dominert av postmoderne moralrelativisme. Dette er ikke noe annet enn en tragedie.

Vi trenger nemlig moralske strukturer og en konstruktiv kultur som har en forenende effekt for en befolkning.

Som ateister godt vet, er mennesket sosiale primater som er i stand til å gjøre grusomme ting for å overleve og reprodusere seg selv. Godhet er ikke genetisk. Mennesket trenger en kultur som kan holde biologien vår i tøylene. Mye av verdiene og holdningene som eksisterer i kristne miljøer har gjort under for menneskeheten.

Vestlige sivilisasjoner er bedre enn resten av verden takket være at vi har adopter disse verdiene og dette livssynet. Ytringsfrihet, eiendomsrettigheter, kapitalisme og rettstaten er så klart også viktige ingredienser i vår suksess-oppskrift.

Men i dag er vestlige land i forfall:

  • Skilsmissestatistikkene har skutt i været de siste få tiårene.
  • Selvmordstallene går opp i verdens rikeste land.
  • Nesten 7 av 10 voksne nordmenn er nå overvektige.
  • Kvinner venter til eggstokkene synger på siste verset før de får barn fordi karriære har blitt viktigere enn familie.
  • Menn og maskulinitet svartmales og angripes ved en hver anledning.
  • Barna våre vet ikke lenger hvilket kjønn de tilhører.

Hva skal vi gjøre?

En ting er i alle fall klart. Vi trenger moralitet, moralisering og moralske strukturer.

Det ville vært fint om HEF valgte å skape et godt alternativ for oss ateister, i stedet for å bruke tiden sin på å rakke ned på kristendommen.

I stedet for å sage ned korset, så bør HEF prøve å bygge noe bedre.

iNyheter har kjøpt opp Resett

mest lest