Regjeringen står overfor en krevende avgjørelse når den skal behandle EUs fjerde energimarkedspakke, også kjent som Ren energi-pakken. Saken har skapt splid mellom Sp og Ap, der flere sentrale Sp-representanter mener partiet bør true med å forlate regjeringen dersom regjeringspartneren presser gjennom en innføring av pakken.
Ifølge VGs opplysninger vil saken bli tatt opp i regjeringens møte denne uken. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har fått tydelige signaler fra partiets stortingsgruppe om at kompromiss ikke er aktuelt.
Dette bekreftes av flere stortingsrepresentanter, som Aleksander Heen og Sandre Borch, som sier at saken er så viktig at regjeringssamarbeidet kan stå i fare.
Ren energi-pakken er en omfattende pakke med direktiver og forordninger fra EU, som blant annet stiller krav om økt bruk av fornybar energi og energieffektivisering. Den inneholder også nye krav for energisparing i bygg og reguleringer av forbrukerrettigheter.
Et sentralt punkt for pakken er utvidelsen av energibyrået Acer, som mange i Sp frykter vil redusere Norges nasjonale kontroll over kraftpolitikken.
Presset øker
Situasjonen forverres av en kraftig økning i strømprisene i Nord-Norge, hvor prisene enkelte steder har steget med over 2400 prosent på én dag. Dette har ført til ytterligere krav om handling fra regjeringen.
Også Sandra Borch fra Sp har ifølge VG krevd at Vedum stiller ultimatum til statsminister Jonas Gahr Støre.
– Strømprisene har vært høye i Sør-Norge i lang tid. Nå sprer det seg til Nord-Norge. Men nå er tålmodigheten slutt. Dette går ikke lenger, sier Borch til VG.
Regjeringen må starte vetoprosessen nå, mener Borch.
– Vi må stille ultimatum til Arbeiderpartiet om å si nei til EU-pakken. Jeg føler jeg har massiv støtte i partiet til dette utspillet. Jeg har også stortingsgruppen i ryggen, sier hun til VG.
Også FrP er motstandere av energipakken.
– Fremskrittspartiet forlanger at regjeringen legger ned veto mot EU-direktiv som øker strømprisen enda mer og som rammer folk og bedrifter i Norge. Norsk energipolitikk skal bestemmes i Norge, ikke i Brussel, uttalte Sylvi Listhaug under landsmøtet i 2024.
Ifølge henne har Sp forsøkt å lure folk med å snik-innføre deler av EUs fjerde energimarkedspakke, noe hun hevder Vedum tidligere har sagt at «ikke skal innføres under noen omstendighet».
Ap nekter å kommentere
Statsministerens kontor og Ap har valgt å ikke kommentere de interne drøftingene i regjeringen. Statssekretær Kristoffer Thoner uttaler til VG at de ikke ønsker å diskutere pågående saker offentlig.
Senterpartiet står imidlertid fast på sitt standpunkt og har gjort det klart at de ikke vil akseptere en innføring av pakken. Ole André Myhrvold fra Sp understreker at partiet allerede mener Norge har gitt fra seg for mye nasjonal selvstendighet.
– Vi kommer ikke til å sitte i en regjering som innfører fjerde energimarkedspakke. Vi stykker den heller ikke den opp og tar den bit for bit. Vi mener at vi allerede har fått avgitt for mye makt til EU, utaler Myhrvold til VG.
Les også: Senterpartiet advarer om mulig regjeringskrise
Les også: Ap gjør sin verste VG-måling noen gang
Kan regjeringen overleve?
Den politiske temperaturen er høyere enn på lenge, og saken kan bli avgjørende for et videre regjeringssamarbeid. Mens Ap forsøker å presse videre, fremstår Sp samlet i sin motstand.
Det er totalt fire stortingsrepresentanter fra Senterpartiet som den siste dagen har rykket ut i media med sterk misnøye mot Aps energipolitikk. Flere av dem ønsker også et ultimatum mot Støres EU-standpunkt på strømfronten, til fordel for styrket nasjonal kontroll heller enn global energipolitikk.
Kanskje ser Senterpartiet seg nyttig med å starte valgkampen tidlig ettersom Aps politikk har vist seg svak på meningsmålingene, der Ap og Sp ligger på henholdsvis 19,2 og 6,0 prosent i gjennomsnitt for totalt 6 ulike målinger i januar. Dette er ned 7,1 prosentpoeng for Ap fra 26,3 prosent oppslutning i 2021-valget, samt ned 7,3 prosentpoeng fra 13,5 prosent for Sp ved forrige Stortingsvalg.
Ap er hvert fall i valgkampmodus, der de allerede har kommet med valgløfte om å moms på nettleie.
Hvordan regjeringen vil lande denne saken, gjenstår å se, men konsekvensene kan potensielt bli dramatiske for norsk politikk – noe som igjen kan få ringvirkninnger for kommende valg til høsten.