Barnehijab må forbys i grunnskolen

Avatar photo
Serine Aarvik
17 år, Styremedlem Rogaland FpU Leder Haugaland FpU
Publisert 22. februar 2024 | 10:21

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Enkelte jenter helt nede i 7-års alderen tvinges til å gå med hijab. Disse jentene har en svak stemme i samfunnsdebatten. Vi som medborgere kan ikke godta at slikt skjer. Barnehijab må forbys i grunnskolen, fordi jenter skal være gamle nok til å selv forstå hva det innebærer å bruke hijab og ta det valget selv.

Forbud mot barnehijab handler om kampen om frihet for jentene, ikke diskriminering. En anonym 15 år gammel jente skriver på Ung.no at hun enda blir tvunget av foreldrene til å bruke hijab og at hun som 7 åring fikk kjeft for å ta den av. Dessverre finnes det flere jenter under sosial kontroll som trygler om hjelp anonymt på Ung.no. Vi får også møte dem i den nye Brennpunkt-dokumentaren «Ære». Situasjonen jentene står i samsvarer ikke med Norges frihet.

Tidlig i barneskolen lærte vi om de forskjellige religionene, men jeg forstod aldri helt hva en religion innebar før slutten av ungdomskolen. Jeg er født i en kulturelt kristen familie, men merket senere at jeg ikke følte meg spesielt religiøs. Det er helt greit fordi i Norge så har vi religionsfrihet, som innebærer også retten til å ikke tro på noe.

Jeg forstår argumentet om at hijab er en viktig del av kulturen for enkelte muslimske jenter. For meg er bunad en stor del av min kultur. Da jeg var liten, gledet jeg meg alltid til konfirmasjonen min fordi da skulle jeg få bunad. Det skadet meg ikke å vente. Om vi veier opp jentene som frivillig ønsker å gå med hijab og de som blir tvunget til det, velger jeg og stå opp for de små jentene som er nødt til å bære plagget mot sin vilje. Det handler om å beskytte dem mot tvang og undertrykkelse.

Barn har en svak stemme i samfunnet, da er det essensielt at vi beskytter dem mot sosial kontroll. Jeg er på lag med undertrykte jenter, og vil stille krav fordi jeg bryr meg. Slike overgrep i dette «frie» samfunnet skal ikke godtas. Barn bør få være barn, derfor vil jeg forby hijab i grunnskolen.

mest lest