Mercedes snur: Satser videre på diesel og bensin

Avatar photo
Publisert 22. februar 2024 | 22:25

Fra 2025 skulle det kun lanseres helelektrisk arkitektur fra den tyske bilgiganten. Innen 2030 var ambisjonen å bli et rent elbilmerke i alle markeder hvor dette er mulig.

Men nå har de ombestemt seg.

Mercedes-sjef Ola Källenius sier nå at de vil fortsette å produsere biler med forbrenningsmotor, og er klare for å oppdatere teknologien til langt inn i neste tiår, skriver Automotive Europe.

De siste årene har pandemi, høye strømpriser og krig i Ukraina og Midt-Østen medført økonomiske utfordringer i en rekke markeder som er viktige for Mercedes. Som konsekvens av at folk har dårligere råd, har også interessen for elbiler sunket.

Myndighetene i en rekke land har dessuten redusert eller fjernet insentivene for å kjøpe elbiler. På toppen av dette henger ikke utbygging av ladeinfrastruktur med i svingene i alle markeder.

Källenius forventer at det vil ta mange år før elbiler blir like billige å produsere som tilsvarende bensin- og dieselbiler. Derfor vil etterspørselen heller ikke ta av med det første, tror han.

Elbilsatsingen til Mercedes blir nå vesentlig forsinket i forhold til opprinnelige planer. Källenius sier at de forventer at andelen biler med forbrenningsmotor og elbiler fra selskapet vil være 50/50 mot slutten av dette tiåret.

EU har fortsatt som mål at det kun skal selges nullutslippsbiler i unionen fra 2035. I Norge er målet at dette skal skje allerede ved inngangen av 2025. Elbilandelen blant nyregistrerte biler var på over 90 prosent i januar.

mest lest