Rekordmange blir sykmeldt fordi de er for slappe og trette til å jobbe. Årsaken er trolig senvirkninger av covid-19, skriver NRK i et oppslag onsdag.
En av dem er Morten Iversen. En måned etter at han ble smittet av koronaviruset, våknet han til en helt ny utgave av seg selv.
– Jeg følte meg helt tom for krefter. Alt ble veldig tungt. Selv det å kle på seg ble nesten uoverkommelig. Det slo ned som en bombe, forteller drammenseren til statskanalen.
I månedene etterpå følet han en ekstrem utmattelse. Legen valgte å sykemelde ham 50 prosent og mente det var senvirkninger av Covid-19.
Senere har han fått andre symptomer i tillegg.
– Jeg har blitt lyd- og lyssky, og jeg sliter med å klare å konsentrere meg, forteller Iversen
Nå klarer han ikke være på jobb hos Statsforvalteren i Oslo og Viken mer enn noen få timer i uka.
Han er ikke alene.
– Veldig mange har fått diagnosen slapphet/tretthet. Vi ser at dette har en tydelig sammenheng med korona, forteller statistikksjef Ulf Andersen i NAV.
Antallet pasienter med denne diagnosen har nær doblet seg i løpet av fem år.
– Vi ser også at disse blir sykemeldt betydelig lengre enn det som er vanlig. Gjennomsnittet for alle sykemeldinger ligger på 40 dager. Gruppen som er rammet av slapphet/tretthet er borte fra jobb i 59 dager, forteller Andersen.
Lege og forsker Arne Søraas har ledet den norske koronastudien.
– Omikron-varianten gir mildere sykdom, men det er ingen garanti for at du ikke blir rammet av «long-covid». Mye tyder på at sjansen øker for hver gang du blir smittet. Det er ren lotto, sier Søraas.
Vaksinen hjelper heller ikke til å forbygge senvirkningene.
– Vår studie tyder på at den virker lite, men den er litt forebyggende mot de kognitive symptomene, sier Søraas.
Folk blir stort sett bedre, etter hvert,
– De som er rammet av tretthet og slapphet synes å bli gradvis bedre over tid. De kognitive plagene, som dårlig hukommelse, varer ofte mye lenger.