Elev truet med våpen på skole – politiet unnlot å informere, ville ikke «skape unødig frykt»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. mars 2024 | 08:00

Politiet valgte å ikke offentliggjøre en alvorlig hendelse som fant sted på en videregående skole i Oslo 8. januar.

Politiet «ville ikke skape unødig frykt», ifølge Nettavisen.

Ifølge avisen ble en 16 år gammel elev truet med en pistol inne på skoleområdet. En gruppe bestående av 15–20 gutter, som ikke var elever ved skolen, hadde møtt opp på den aktuelle skolen på Oslo øst.

Først mandag den 18. mars ble hendelsen først nevnt offentlig. Dette skjedde i Dagsavisen, etter at avisen hadde mottatt tips fra pålitelige kilder innenfor skolevesenet i Oslo.

Kjetil Rolness kommenterer hendelsen i et innlegg på Facebook.

– Midt i skoletiden blir en 16-årig elev oppsøkt av en gjeng med 15-20 jevnaldrende gutter (som ikke går på samme skole) og truet med pistol. Noen bar også kniv. Politiet slo full alarm, og rykket ut med elleve(!) patruljer. Gjengen var da forduftet. Men fire av guttene er nå siktet. Dette skjedde i Stovner politidistrikt på nyåret. Først nå, over to måneder senere, kan vi lese om det. Men bare i Dagsavisen. Episoden er visst ikke dramatisk for resten av media, skriver han.

Oslo politidistrikt informerer Nettavisen om at de valgte å avstå fra å melde om hendelsen på X eller gjennom Oslo-politiets egne kommunikasjonskanaler til pressen. Dette var for å unngå å forårsake unødig uro.

Nettavisen spurte hvorfor denne hendelsen ikke ble rapportert om, og i svar på dette uttalte lederen for operasjonssentralen, Runar Skarnes:

– Politiet må alltid gjøre en konkret vurdering av meldinger som kommer inn. Det betyr også at det må vurderes om meldingen er egnet til å meddeles ut, særlig før politiet har kommet til stedet.

Skarnes informerer avisen om at politiet mottok melding om hendelsen etter at den hadde funnet sted, og at situasjonen var avsluttet da politiet ankom skolen. De involverte hadde allerede forlatt skolen.

– I slike tilfeller, blir det en konkret helhetsvurdering om hendelsen skal meddeles i det operasjonelle sporet. Basert på tidligere erfaringer med meldinger om ulike typer hendelser på skoler kan det få utilsiktede konsekvenser og skape unødig frykt, sier han til Nettavisen.

mest lest