Massegraver, tortur og dødsulykker: Libya skjerper jakten på menneskesmuglere

Avatar photo
Publisert 22. april 2025 | 15:01

Libyske myndigheter har oppdaget en ny massegrav med migranter. Landet trapper nå opp kampen mot smuglernettverk etter en rekke hendelser.

Nye funn i den libyske ørkenen har ført til en større etterforskning etter at skjelettrester fra tre personer ble gravd fram utenfor byen Zillah, rundt 750 kilometer sørøst for Tripoli.

Dette er den tredje massegraven som er lokalisert i området de siste månedene.

De uidentifiserte levningene ble funnet i et avsidesliggende sandområde ved Taqrift etter tips fra det lokale sikkerhetsdirektoratet i Al-Jufra. Libyas myndigheter har nå startet DNA-testing for å fastslå identiteten til de avdøde, ifølge OCCRP.

Over 90 døde funnet tidligere i år

I februar ble ytterligere to massegraver funnet i Al Kufra og Jikharra. Det ble totalt avdekket 93 personer. Flere av disse bar preg av vold og skuddskader, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

FN har uttrykt dyp bekymring for sikkerheten til migranter i Libya. Ifølge Rosemary DiCarlo, FNs øverste politiske utsending, viser funnene hvor farlig situasjonen er for migranter som ankommer landet.

I slutten av mars ble fire mistenkte smuglere arrestert i Zillah, anklaget for å ha holdt 164 migranter fanget under umenneskelige forhold. Minst ti skal ha dødd som følge av tortur og mishandling. Mange av ofrene kom fra Sudan, Somalia og Eritrea, melder OCCRP.

Organiserte kriminelle bakmenn

Mange av båtmigrantene fraktes av organiserte kriminelle nettverk. Eksempelvis ble et stortstilt smuglernettverk med base i Tyskland ble avslørt i mars i en koordinert aksjon ledet av Europol. Europol advarer om at nettverkene som driver med denne typen smugling fortsatt «svært aktive, mer voldelige og i stadig utvikling».

Vold mot mennesker på flukt er en vedvarende årsak til dødsfall, og siden 2022 har minst én av ti migranter som mister livet, blitt drept som følge av vold.

Middelhavsruten er en av verdens dødeligste migrasjonsveier. Mer enn halvparten av spurte barn som legger ut på reisen rapporterer om fysisk vold, og en av tre sier de har blitt holdt mot sin vilje. UNICEF anslår at rundt 70 prosent av barna som forsøkte overfarten var uten følge. ​

Libyske myndighetene har nylig revet flere provisoriske migrantleirer i området, som ledd i et bredt tiltak mot smuglingsinfrastruktur – en betydelig utfordring i landet.

Les også: Smuglet tusenvis til UK: Nettverk tatt i stortstilt Europa-aksjon

Moderne slaveri og systematisk overgrep

Siden Gaddafis fall i 2011 har Libya vært preget av borgerkrig, konkurrerende regjeringer og kollaps av sentrale institusjoner. Dette har skapt et maktvakuum som kriminelle nettverk og militsgrupper utnytter fritt. Det finnes i praksis ingen effektiv statsmakt som beskytter migranter eller etterforsker overgrep.

Libya ligger strategisk til som siste stopp før Middelhavet for mange migranter fra Afrika sør for Sahara. Derfor har landet blitt en nøkkelrute for mennesker som håper å nå Europa, og følgelig utviklet seg til et knutepunkt for menneskesmugling, tvangsarbeid, utpressing og seksuell utnyttelse av migranter.

Migrantene blir fanget opp av smuglere eller væpnede grupper, og deretter solgt på åpne slavemarkeder eller holdt fanget i private leirer hvor de utsettes for tortur, voldtekt og tvangsarbeid. Kvinner og barn er spesielt utsatt for seksuell vold og overgrep.

Den afrikanske menneskerettighetskommisjonen uttrykte i mars 2025 dyp bekymring for økningen i rapportererte tilfeller av kidnapping, tortur, seksuell vold og slaveri av migranter i Libya.

En av de mest beryktede leirene er Bani Walid, som drives av kriminelle nettverk uten innsyn fra internasjonale organisasjoner. Byen har forblitt et knutepunkt for interneringsleirer, til tross for at det offisielle Bani Walid Detention Centre ble stengt i 2016. Migranter har rapportert om systematisk tortur, voldtekt og drap, organisert av væpnede grupper.

Les også: Båtmigranter: 3 500 barn har mistet livet på Middelhavet

Økende antall dødsfall

​I 2024 mistet minst 2 452 personer livet i forsøket på å krysse Middelhavet og totalt har minst 20 803 mennesker mistet livet eller forsvunnet på ruten over de siste ti årene.

Totalt har minst 8 938 mennesker dødd i 2024 under flukt og migrasjon, som er det høyeste antallet noensinne registrert, ifølge tall fra FNs migrasjonsorganisasjon (IOM). IOM peker imidlertid på store mørketall. 

Rapporten beskriver dødstall i kraftig vekst, med økning hvert år siden 2019. 2024 markerer dermed det femte året på rad med stigende dødstall for mennesker på flukt, og overgår forrige toppår i 2023, da 8 747 dødsfall ble rapportert.

Libya forblir et knutepunkt for migranter på vei til Europa, men for mange stopper reisen i fangenskap, vold eller en anonym grav i ørkenen eller havet.

mest lest