Norge anerkjenner Palestina som stat: – Regjeringen har mistet enhver troverdighet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. mai 2024 | 08:15

Regjeringen offentliggjorde onsdag at Norge vil anerkjenne Palestina som en selvstendig stat.

– Regjeringen har besluttet at Norge vil anerkjenne staten Palestina, sier statsminister Jonas Gahr Støre sammen med utenriksminister Espen Barth Eide på en pressekonferanse om Midtøsten klokken 08.30.

– Palestina har en grunnleggende rett til en selvstendig stat. Det kan ikke bli fred i Midtøsten uten, sier statsministeren.

Ifølge TV 2 vil anerkjennelsen trer i kraft 28. mai.

Støre bekrefter at Israel er informert om beslutningen.

Støre oppfordrer også andre land til å gjøre det samme. Han mener at anerkjennelsen av Palestina kan bidra til å styrke de moderate kreftene på palestinsk side, som arbeider fredelig for en tostatsløsning.

Statsministeren oppgir fire hovedårsaker til denne beslutningen: den pågående konflikten mellom Israel og Hamas, en økende støtte blant FN-land for å styrke Palestinas internasjonale stemme, troen på at anerkjennelse av Palestina vil bidra til utvikling og normalisering i Midtøsten, og økt støtte i Europa for en palestinsk stat.

Det er også forventet at Irland og Spania vil anerkjenne Palestina som stat i dag.

Israel kom tirsdag med advarsel

– Å anerkjenne en palestinsk stat vil føre til mer terrorisme, ustabilitet i regionen og vil sette alle fredsutsikter i fare, skrev det israelske utenriksdepartementet på X tirsdag kveld, rettet mot Irland.

– Ikke vær en brikke i hendene på Hamas.

Artikkelen fortsetter.

Frp er kritiske

– Dersom det stemmer, så har regjeringen mistet enhver troverdighet i konflikten i Midtøsten. Norge har lagt Israel for hat og har akseptert narrativene presentert av Hamas, sier forsvars- og utenrikspolitisk talsperson i Frp Christian Tybring-Gjedde til NTB.

mest lest