Polarisert i Kristen-Norge om anerkjennelse: – En skammens dag, mener Selle og Selbekk

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 22. mai 2024 | 14:35

Onsdag annonserte regjeringen at Norge anerkjenner Palestina som stat. Det har vakt blandede reaksjoner i Kristen-Norge.

I de etablerte miljøene tilknyttet Den norske kirke er reaksjonene stort sett positive.

– Det peker framover mot en varig og rettferdig fredsordning for palestinere og dermed også for både Palestina og Israel, sier preses Olav Fykse Tveit til Vårt Land.

Han støttes av mange kollegaer.

 – Det er en gledens dag at Norge, Spania og Irland anerkjenner Palestina og med de grensene som gjelder fra før Israels okkupasjon i 1967, sier biskop emeritus Atle Sommerfeldt.

Den tidligere biskopen og lederen av Kirkens Nødhjelp gir et stikk til kristne som er av et annet syn.

– Men for kristensionistene som mener at Gud har gitt jødene landet fra sjøen og helt til elvene Eufrat og Tigris i Irak så er ikke dette gode nyheter, sier Sommerfeldt.

Partileder Erik Selle i Konservativt er kjent som en trofast støttespiller av Israel. Han er dypt skuffet og skamfull på Norges vegne.

– En skammens dag for to politikere som bringer oss tilbake til fem mørke år i norsk historie, sier Selle til iNyheter med henvisning til jødeforfølgelsen under 2. verdenskrig.

Og Selle peker ansvaret rett på Arbeiderpartiet.

– Radikaliseringen i Ap er et faktum, og norsk politikk går inn i skammens dal. Vi ser den verste regjering i Norges historie, mener han.

Selle mener beslutningen om å anerkjenne Palestina «åpner for økt terror og vold også i Norge.»

– Hvordan de kan belønne terroraksjonene 7. okt med en «stat», undergrave sin egen Oslo-avtale og gi alle islamister energi for fortsatt terror og slakterier vil kun forskning i fremtiden kunne svare på, raser Selle og fortsetter:

– Og nøyaktig hva er det de anerkjenner? Og hvem skal representere denne «staten»? Og hvor ligger denne staten nøyaktig?

Han ser intet rasjonale bak beslutningen:

– I dag har alle andre enn ekstremistene tapt: jøder, kristne, homofile, kvinner og muslimer som vil leve i fred og fremgang. 

Selle sier det neste stortingsvalget Norges skjebnetime.

– Konservativt skal trekke tilbake denne anerkjennelsen etter valget i 2025, lover partilederen.

Det synes typisk å være i de norske firkirkemiljøene at støtten til Israel er ubetinget. Også i avisen Dagen er det flere som målbærer en kraftig kritikk mot dagens avgjørelse.

Redaktør Vebjørn Selbekk kaller det en «Israelfientdlig handling» og at Hamas idag «takker Norge».

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest