Anklager NRK: – Statskanalen lyver og undergraver forsvarsevnen

Avatar photo
Publisert 22. mai 2025 | 20:52

– NRK har nærmest på løpende bånd publisert usannheter om Nammo. Journalistene mangler kunnskap om forsvarsindustrien og heller ikke sjekker fakta, bærer det galt av sted.

Slik innleder Thorstein Korsvold, informasjonsdirektør i Nammo, sitt debattinnlegg i Journalisten.

– Påstander om Nammo-leveranser av våpen til Israel har vært gjenstand for betydelig oppmerksomhet. Men har det vært våpen sendt fra Norge til Israel? Ingen ting fra Norge, noen gang. Våpen eller ammunisjon sendt fra Nammos fabrikker i andre land? Ingen ting om lag de siste 10 årene.

Korsvold hevder at NRK gir et annet inntrykk – at våpen sendes i stort omfang, og at Nammo til og med bruker barn i produksjonen.

– Ingen av disse tingene stemmer. NRK ble derfor nylig felt for brudd på pressens etiske regelverk, i tre saker.

NRK ble felt for brudd på flere punkter i Vær Varsom-plakaten, ved at de publiserte feil om Nammo og at de ikke ga selskapet tilstrekkelig mulighet til å imøtegå påstander (3.3, 4.14).

– Etter utbruddet av krigen på Gaza kom flere med volsom kritikk av Nammo. Bare hør på slagordene fra Palestinakomiteen: «Nammo dreper barn» og «Nammo støtter folkemord». Palestinakomiteen ser ut til å tro at Nammo løpende eksporterer norske våpen til Israel, som så bruker dem til å drepe palestinere, skriver Korsvold.

At aktivister opptrer slik er ille. Men det NRK har gjort er antagelig verre.

Korsvold sier de gjentatte ganger har informert NRK om at Norge ikke eksporterer til Israel, noe også utenriksminister Espen Barth Eide har bekreftet. Han hevder at NRK bevisst har valgt å ignorere dette.

NRK innrømmer at feil har blitt begått, men mener det fortsatt er hold for noen av anklagene.

– Nammo har vært omtalt i mange saker. Blant annet i en reportasje fra Gaza, der lokale journalister vi kjenner og har samarbeidet tett med over tid, har funnet våpen produsert av Nammo i USA i ruinene i Rafah. Våpnenes opprinnelse ble sporet og verifisert av vårt team i Oslo, skriver Sofie Gran Aspunvik, fagredaktør i NRK.

Aspunvik viser til rakettkastere av typen M141 BDM, produsert ved en Nammo-fabrikk i USA for omtrent 15 år siden og sendt til Israel av amerikanske myndigheter.

En ukrainsk soldat med en M141 BDM (AP Photo/Pavlo Palamarchuk)

I den aktuelle reportasjen har NRK, gjennom sitt «lokale journalistteam» i Gaza, hentet inn kilder:

– Vi vet at Israel ikke kunne ha fortsatt folkemordet i femten måneder uten våpenhjelp fra disse selskapene. Vi håper at den norske staten stanser våpeneksporten. Våpnene klarte ikke å utslette Hamas, men de rammet barna, kvinnene, de eldre og boligene våre, sier en palestiner til NRKs kontakter på Gaza.

Det har imidlertid vært rapportert at sivilbefolkningen i Gaza i liten grad kan uttale seg fritt, ettersom de kan risikere å bli oppsøkt av Hamas. NRK valgte en tid tilbake å fjerne en artikkel de selv laget, etter at en av kildene fikk dødstrusler.

Korsvold mener slike uttalelser påvirker publikums oppfatning av reportasjen.

– Plutselig ser det ut som om det er Nammo som har eksportert våpen. Fra Norge til Israel, og har en direkte rolle ved at selskapet forsyner en av partene i krigen

NRK avviser dette som en grunnløs anklage og at de ikke tar stilling etiske sider ved våpensalg fra Nammo til USA og fra USA til Israel. Aspunvik mener realiteten kommer tydelig frem i saken og at intervjuobjektene svarer fritt på spørsmålene.

– Når Nammo ber NRK slå fast at Nammo ikke kan påvirke hvor våpnene havner, ber de oss om å punktere en offentlig diskusjon på grunnlag av hva som er mulig, og lukke døren for en diskusjon om hva som burde være mulig. Det er ikke vår jobb. Vi skal tvert om legge til rette for og fremme et åpent og faktabasert ordskifte, fortsetter hun.

Avslutningsvis svarer Korsvold:

– Vi kan ikke kreve eller forvente at redaksjonene alltid stiller opp med folk som kan alt dette. Men andre redaksjoner har lykkes veldig mye bedre enn NRK, som ser ut til å starte på null hver eneste gang det skjer noe.






mest lest