Igor Girkin arrestert – kalte Putin en «undermåler» og en «feig boms»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. juli 2023 | 03:17

Den russisk militærbloggeren Igor Girkin som også går under navnet Igor Strelkov, ble fredag arrestert i Moskva etter at han kalte president Vladimir Putin for en «undermåler» og en «feig boms».

Det skriver CNN.

Igor Girkin, en tidligere KGB-offiser som hjalp Russland med å erobre Krim og ble dømt for massemord for sin rolle i nedskytingen av Malaysia Airlines Flight 17 i det østlige Ukraina, ble tatt fra hjemmet sitt i Moskva av sikkerhetsagenter på fredag og siktet for «ekstremistisk aktivitet», ifølge statlige medier og et innlegg på hans Telegram-konto tilskrevet hans kone.

Han var med å grunnlegge en ultranasjonalistisk politisk gruppe kalt Angry Patriots Club denne våren, og sa til Reuters at Russland var «på nippet til svært alvorlige interne politiske endringer av katastrofal karakter».

Dagen etter at Wagners korte opprør tok slutt, 25. juni, sa han at hvis Putin «ikke er klar til å ta ledelsen over opprettelsen av krigsklare forhold» i Russland, «så trenger han virkelig å overføre makten, men lovlig, til noen som er i stand til så hardt arbeid».

Kritikken toppet seg tirsdag da han kalte presidenten en «undermåler» og en «feig boms» på Telegram.

– I 23 år ble landet ledet av en undermåler som klarte å «blåse støv i øynene» til en betydelig del av befolkningen. Nå er han den siste øya med legitimitet og stabilitet i staten, sto det i innlegget.

– Men landet vil ikke være i stand til å tåle ytterligere seks år med denne feige skurken ved makten.

«Strelkov er siktet for del 2 av artikkel 280 i den russiske føderasjonens straffelov (offentlige oppfordringer til ekstremistisk aktivitet),» sa retten ifølge det statlige nyhetsbyrået Ria Novosti. Hvis Girkin blir funnet skyldig, kan han bli dømt til opptil 5 års fengsel.

mest lest