Kommune gir ansatte firedagers uke – til full lønn

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 22. august 2023 | 10:49

De rødgrønne som inntil videre styrer Stavanger kommune vil bruke 5 millioner kroner på et prosjekt for å prøve ut finne ut om redusert arbeidstid kan få ned sykefraværet. Det er i Gullfaks barnehage de heldige befinner seg.

– Jeg har hytte. Nå får jeg fri hver mandag i to år, så for min del er dette helt topp. Tenk, hver helg blir en langhelg, sier Morten Gundersen, pedagogisk leder i Gullfaks barnehage til NRK.

De får samme lønn.De får betalt for fulle fem dager, men skal bare jobbe fire.

– Når jeg snakker med folk, så sier de at de nesten ikke tror dette er mulig. «Så fantastisk heldige dere er», får vi høre. Og det er vi. Jeg tror dette vil gi oss mer energi, vi får en dag til å hente oss inn på, sier Grete Røed.

Det er Rambøll Management Consulting som de neste to årene skal undersøke hvordan ansatte, barn og foreldre opplever barnehager med redusert arbeidstid. I Stavanger skal de ansatte jobbe fire dager i uken, mens i Oslo skal ansatte en annen barnehage få seks-timers dag. Også det til full lønn.

Fagbevegelsen og ikke minst SV har sekstimersdag som en kampsak.

– Kommunene ønsker at vi særlig ser på tjenestekvalitet og ansettes trivsel samt sier noe om hvor mye sekstimersprosjektet koster. Tiltaket koster mer i ekstra bemanning, men kan også redusere vikarbruken som i dag er svært utbredt i barnehagesektoren. Det er noe av det vi skal undersøke, forteller Hege Hellvik i Rambøll Management Consulting.

Lite forskning på området
Fafos seniorforsker på arbeidsliv, Mona Bråtensier i en kommentar til TV 2 at det har vært lite studier på dette feltet.

– Det er ikke gjort noen store forsøk på dette i Norge tidligere, og dermed er det heller ikke mye forskning som vi kan hente erfaring fra. Bråten ønsker forskningen velkommen og er spent på funnene.

– Litteraturen på feltet viser at det har en positiv effekt på arbeidsmiljøet, som igjen kan ha en positiv effekt på sykefraværet på kort sikt.

– Stor dag

– Dette er fysisk tungt arbeid, og vi ønsker at de ansatte skal kunne stå lenge i jobb og at barna skal ha det godt. Da trenger vi ansatte som har energi, sier Eirik Faret Sakariassen, ordførerkandidat for SV.

Røed har vært assistent i Gullfaks barnehage i 14 år. Anne Lise Vik har jobbet 30 år i barnehagen. Begge tror sjukefraværet i barnehagen, som er opp mot 15 prosent, vil gå ned.

– Dette tror jeg kommer til å bety veldig mye, sier Anne Lise Vik til NRK.

Høyre ordførerkandidat Sissel Knutsen Hegdal sier prosjektet kan bli lagt ned hvis de vinner valget i september.

– Vi må prioritere. Vi har ikke råd til alle de velferdsgodene som vi ønsker oss. Jeg kan ikke love at denne ordningen vil fortsette etter valget i høst. Det er da budsjettforhandlingene skjer. Så dette må vi komme tilbake til, sier Knutsen Hegdal.

mest lest