Støre om Putins opptrapping: – Det vil ikke jeg spekulere i

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. september 2022 | 04:37

Statsminister Jonas Gahr Støre er i USA i forbindelse med FN-toppmøtet i New York.

Jonas Gahr Støre, sier til Dagbladet at han forstår at flere viser motstand mot den Russiske opptrappingen. Han sier videre at en ytterligere opptrapping av krigen, vekker sikkert mye motbør.

– Det er klart at det som skjer i Ukraina, som er fryktelig for Ukraina, også har tatt veldig mange russiske liv og skadet mange russere, sier han

Natt til torsdag er over 1400 mennesker arrestert etter demonstrasjoner i 37 russiske byer, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen OVD-Info.

Dagbladet spør om han tror Putin er mer utrygg, enn det man kan få inntrykk av:

– Det vil ikke jeg spekulere i. Russland er ikke et demokrati gjenkjennelig for noen. Det er et autoritært styresett konsentrert rundt en president som kontrollerer informasjonen og maktmidlene i samfunnet og da er det vanskelig å gjøre en bedømmelse av det.

Støre sier ikke om det vil komme nye sanksjoner mot Russland som følge av opptrappingen.

– Vi må se etter en utgang på denne krigen som ikke er mer ødeleggelse. Alle slike konflikter ender ved et forhandlingsbord. Nå er det Ukraina som må bestemme når tiden er inne for det. Krig er fryktelig og det kan være lett å starte og mye mer krevende å slutte, sier han.

Sanksjoner
EUs øverste ansvarlige for utenriks- og sikkerhetspolitikk Josep Borrell varsler enda flere sanksjoner mot Russland så raskt som mulig, melder nyhetsbyrået Reuters.

EUs utenriksministre har natt til torsdag holdt krisemøte i New York.

Europakommisjonens president Ursula Von der Leyen sa i forkant av møtet at Putins trussel om å bruke alle typer våpen er uakseptabel for EU, ifølge TV 2.

 

NÅ: Over 1000 russere pågrepet i massive demonstrasjoner mot krigen

mest lest