Folkets Strålevern møter opp på Stortinget med «dokumentasjon»: – De skal ikke kunne si at de ikke visste

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 22. oktober 2024 | 15:10

I en pressemelding tirsdag melder foreningen Folkets Strålevern at de har utarbeidet det de kaller en «kildesamling» om skadelige effekter fra mobilstråling.

Dokumentasjonen vil de overlevere på Stortinget 29. oktober. Rapporten på 86 sider er lenket inn her.

– De skal ikke kunne si at de ikke visste, sier Sissel Halmøy, generalsekretær i Folkets Strålevern i pressemeldingen og fortsetter:

– Skadepotensialet over tid vil være stort og alvorlig dersom vi ukritisk fortsetter å rulle ut stadig mer av den trådløse teknologien. Nå kreves det handling fra politikerne!

Folkets Strålevern skriver at de vil gi dokumentasjonen til alle stortingspolitikere, ministre og departementer.

Ifølge Halmøy viser kildesamlingen «tydelig at det nå er svært mye publisert faglig evidens for at den pulsede mikrobølgestrålingen fra trådløs teknologi, som omgir oss og våre barn hele døgnet, påvirker og forstyrrer viktige fininnstilte bioelektriske prosesser i cellene våre.»

De mener de er funnet slike skadevirkninger også hos dyr, insekter og mikroorganismer.

Halmøy presiserer at det ikke bare er «mobilstråling» dette gjelder, men mobilstråling og annen hverdagsstråling fra all den trådløse teknologien som omgir oss til enhver tid – som fra trådløse nettverk, nettbrett, bluetooth, smartklokker, trådløse øreplugger, smarte strømmålere og stråling fra et stadig tettere nettverk av mobilantenner. 

Så spørs det hvor lydhøre man er i regjeringen og på Stortinget. Opptatthet av stråling blir av mange i mainstream oppfattet som en interesse for typiske konspirasjonsteoretikere og folk med tilbøyelighet for paranoia.

Det tar ikke iNyheter stilling til. Men vi videreformidler imidlertid det Folkets Strålevern kalle en kildesamling.

Den 86 sider lange rapporten har vi også kjørt gjennom ChatGPT, som oppsummerer den på følgende måte:

Rapporten fra Folkets Strålevern er en omfattende kildesamling som dokumenterer skadevirkninger av stråling fra trådløs teknologi og annen elektromagnetisk stråling (EMF).

Rapporten er utarbeidet av Ingrid Wreden Kåss og Sissel Halmøy og presenterer ifølge forfatterne forskning, advarsler fra medisinske eksperter, og erfaringer fra personer som har opplevd helseproblemer relatert til EMF-eksponering.

Sammendrag av hovedpunkter:

  1. Skadevirkninger av stråling: Rapporten beskriver en rekke helseproblemer som tilskrives eksponering for elektromagnetisk stråling fra trådløs teknologi, som søvnforstyrrelser, hodepine, tretthet, og i alvorlige tilfeller nevrologiske skader og kreft.
  2. Føre-var-prinsippet: Rapporten argumenterer for at det er nok forskningsbasert bevis til å innføre føre-var-tiltak for å beskytte spesielt sårbare grupper, som barn, gravide og personer med el-overfølsomhet.
  3. 5G og helse: Et kapittel i rapporten fokuserer på risikoen ved innføringen av 5G-teknologi. Flere forskere advarer mot at 5G kan ha alvorlige helse- og miljøkonsekvenser, og det etterlyses mer forskning før utrulling av denne teknologien.
  4. Internasjonale tiltak: Rapporten peker på at flere land, som Frankrike, Kypros og Belgia, har innført lover for å redusere barns eksponering for trådløs teknologi i skoler og barnehager. Rapporten fremhever at andre land også har satt i verk føre-var-tiltak for å beskytte mot mistenkte helsefarer fra stråling.
  5. Motstand mot smartmålere: Det omtales også motstand mot AMS-smartmålere, som blir kritisert for å bidra til økt elektromagnetisk stråling. Flere aktører har engasjert seg i kampen mot slike målere, inkludert Folkets Strålevern.
  6. Forskningskilder: Rapporten inkluderer omfattende referanser til publiserte, fagfellevurderte studier som dokumenterer ulike helsevirkninger av stråling fra trådløs teknologi.

Generelt sett legger rapporten vekt på nødvendigheten av strengere reguleringer og økt offentlig bevissthet om mulige helsefarer forbundet med EMF. Den retter også kritikk mot myndigheter og næringslivet for å holde tilbake informasjon om risikoen forbundet med trådløs teknologi, skriver ChatGPT om kildesamlingen.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

iNyheter fikk avslag på pressestøtte: Dette er de alvorlige konsekvensene

mest lest