Glad jeg ikke er politiker lengre: – Kommentarfeltene på sosiale medier føles som en hjemme-alene-fest

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. desember 2022 | 06:40

Tidligere stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Kristian Norheim bekymrer seg for debattklimaet i sosiale medier.

Han er nå Kommunikasjonsdirektør i Skagerak Energi.

Norheim som var politiker i 25 år, slår alarm om netthets i mye lest og delt Facebook-innlegg.

– Det er nå mer enn 7 år siden jeg sluttet med politikk. Jeg var politisk aktiv i snaut 25 år – nesten et kvart århundre. Nå er jeg glad jeg ikke er det lenger. Glad jeg ikke er politiker, starter han med i sitt Facebook-innlegg.

– Debattklimaet er blitt så tøft. Kommentarfeltene på sosiale medier føles som en hjemme-alene-fest uten voksne til stede. Som mobbing i et hjørne i skolegården. Folk fyrer løs med ting de ville skamma seg med å si til noen om de var i samme rommet. I sosiale medier syns de tydeligvis de er helt greit å skrive nesten hva som helst, sier Norheim til Dagsavisen.

– Da jeg var i Frp, slutta jeg å poste om innvandring på Facebook. Jeg orka ikke at min Facebook-side skulle bli omgjort til den søppeldynga den ble i kommentarfeltet. Det er jo ille, at man ikke kan si noe om viktige samfunnsspørsmål, fordi man ikke har tid eller lyst til å bruke masse tid på å passe på kommentarfelt-grums etterpå.

Les også: NRK lar kjent nett-troll ta offerrolle som hetset klimaekspert (+)

– En ting er sinnafjes og spyansikt-emojier. Dumt nok. Men også knallhard hets sitter løst. Personkarakteristikker og stygge ord. «Alle i kraftbransjen fortjener juling, de er skurker og banditter hele gjengen», for å ta et eksempel fra bransjen der jeg jobber nå.

– Nei. Folk er helt uten filter. Det er ikke sunt for personene hetsen går ut over. Men det er ikke sunt for samfunnet heller, den retningen vi går i. Det fører til at folk ikke orker å engasjere seg, at de blir møtt med så mye hets. Noen bare lirer utav seg, nærmest på autopilot, samme hva saken egentlig dreier seg om.

Les Norheims Facebook-innlegg:

Tidligere journalist: – Det er liksom greit å hetse hvis du er på venstresiden (+)

mest lest