Korrupsjonsskandalen i EU vokser: Lederen av «Verdens-LO» er siktet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. desember 2022 | 02:00

Alle hodene snudde seg mot Brussel da belgiske myndigheter siktet EUs visepresident Eva Kaili for grov korrupsjon forrige uke.

Eva Kaili skal ha bedt faren hente en koffert full av penger.

Korrupsjonsskandalene bunner i at Marokko og Qatar skal ha forsøkt å kjøpe seg til politisk innflytelse i EU, skriver Politico.

Politiet gikk først til pågripelse av Eva Kailis ektemann under en koordinert politiinnsats den 9. desember, mens Kaili var til stede. Ifølge Kailis advokat, Michalis Dimitrakopoulos, var det da hun fikk vite at ektemannen skal ha vært i besittelse av en koffert med penger. I kofferten skal det ha vært rundt 600 000 euro, skriver den franske avisen Le Soir.

Politiet har i lengre tid hatt mistanke om at Qatar forsøkte å påvirke EU-parlamentet, blant annet ved å tilby gaver og store pengebeløp til personer i politisk strategiske stillinger.

Advokaten sier Kaili så forsøkte å ringe flere personer for å overlevere «de skitne pengene» til det som skal ha vært pengenes rettmessige eiere. Til slutt ringte hun sin egen far:

«Kom igjen nå! Ta disse tingene, dra til hotellrommet ditt, og en mann vil komme å hente dem», skal Kaili ha sagt til sin far, ifølge advokaten.

Faren ble arrestert på et hotellrom i besittelse av en koffert full av penger, skriver Politico. Han ble løslatt kort tid etter.

Advokaten framholder at Kaili ikke hadde kjennskap til pengene før pågripelsen, og mener hun derfor er uskyldig.

Les også: Visepresident i EU-parlamentet pågrepet

Skandalen har fortsatt å vokse i omfang.

De fire som nå sitter i varetekt, etter seks personer ble pågrepet den 9. desember, er mistenkt og siktet for å ha tatt imot bestikkelser fra en av Gulfstatene, skriver Børsen.

Lederen av Verdens-LO Luca Visentini som er generalsekretær for International Trade Union Confederation, har blitt siktet for korrupsjon.

Han innrømmer å ha mottatt knappe 50 000 euro  fra et tidligere medlem i Europaparlamentet, Antonio Panzeri, men hevder at pengene skulle tilbakebetales, skriver FriFagbevegelse.

Visentini var en av de første til å bli arrestert, men ble etter kort tid løslatt fra varetekt. Han får ikke forlate landet uten tillatelse eller ta kontakt med andre mistenkte, skriver Politico.

Fram til mars er Luca Visentini en fri mann, men han har fått forbud mot å ha kontakt med andre mistenkte. Han må også be om tillatelse for å reise utenlands.

Samtidig begynner detaljer rundt korrupsjonsskandalen som har rammet både politikere i EU-parlamentet og Verdens-LO å sive ut. Jo flere dager som går, jo flere detaljer kommer fram i lyset.

«Jeg er uskyldig, og står klar til å slå ned alle anklager som hevder det motsatte. All slags form for korrupsjon er totalt uakseptabelt og jeg støtter kampen for å nedkjempe korrupsjon,» skriver Visentini i en pressemelding fra ITUC.

EU-parlamentets leder: – Vi er under angrep

mest lest