Kryptogründer risikerer opp mot 100 år i fengsel

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. desember 2022 | 10:17

Grunnleggeren av den kollapsede kryptobørsen FTX, Sam Bankman-Fried risikerer opp mot 100 år i fengsel for svindel.

Den etterlyste kryptovalutagründeren ble pågrepet på Bahamas mandag forrige uke på anmodning fra USA, og er nå i varetekt i New York, bekrefter USAs statsadvokat Damian Williams.

Påtalemyndigheten har siktet Bankman-Fried for blant annet bedrageri og hvitvasking. To av hans medarbeidere i FTX har allerede erklært seg skyldig i anklager knyttet til selskapets kollaps.

Carolyn Ellison, tidligere administrerende direktør i Alameda Research, et handelsfirma startet av Bankman-Fried, og Gary Wang, som var med på å grunnlegge FTX sammen med Bankman-Fried, erkjente straffskyld for anklager «relatert til deres roller i svindelen som bidro til FTXs sammenbrudd», sa den amerikanske advokaten Damian Williams onsdag kveld, ifølge The Guardian.

I følge U.S. Securities and Exchange Commission sin utredning, mellom 2019 og 2022, så utførte Ellison, i oppdrag av Bankman-Fried, et system for å manipulere prisen på FTT, som er FTX-kryptotoken. Det ble kjøpt for store summer på det åpne markedet for å støtte opp prisen. FTT fungerte som sikkerhet for ikke-avslørte lån fra FTX av kundenes eiendeler til Alameda, et cryptocurrency hedgefond eid av Wang og Bankman-Fried og drevet av Ellison.

Les også: FTX-grunnlegger ga penger til venstre-liberale medier før konkursen

Dersom Bankman-Fried blir dømt på alle de åtte tiltalepunktene, kan den samlede dommen bli på over 100 års fengsel.

Det amerikanske overvåkingsorganet Commodity Futures Trading Commision (CFTC) anslår at midler til en verdi av 8 milliarder dollar ble misbrukt fra FTX-kundekontoer.

Bankman-Fried har sagt at han ikke «bevisst» misbrukte kundenes midler.

– Jeg ville aldri begå svindel mot noen, sa han under et intervju med Andrew Ross Sorkin på en konferanse arrangert av The New York Times i november. «Jeg ble sjokkert over hva som skjedde denne måneden».

Den 30 år gamle gründeren red en kryptovalutaboom til en nettoverdi på 26.5 milliarder dollar, ifølge Forbes. Etter å ha lansert FTX i 2019, ble han en innflytelsesrik politisk giver og lovet å donere mesteparten av inntektene sine til veldedige organisasjoner. Han støttet også mange demokrater i mellomvalget i USA.

Han var den nest største bidragsyter etter George Soros.

Maxine Waters roser FTX-grunnlegger for «ærlige» intervjuer etter at milliarder har forsvunnet

mest lest