Politidirektøren er bekymret: – Profittmulighetene i Norge er enorme

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. desember 2023 | 06:43

Politidirektør Benedicte Bjørnland, sier kriminelle-nettverk i en rekke land er interessert i Norge.

– De kriminelle nettverkene er ekstremt profittdrevet. De ser på virksomheten som en business og er preget av kynisme, noen er meget voldspotente og grenseoverskridende i sin atferd, sier hun til VG.

Politidirektøren uttrykker bekymring for den utviklingen kriminaliteten har tatt i Norge. Hun peker på at kriminelle nettverk nå opererer mer profesjonelt, og at flere av dem har betydelig voldspotensial.

De store havnene, som for eksempel Antwerpen og Amsterdam, har styrket sikkerhetstiltakene sine. Dette fører til at kriminelle miljøer søker etter alternativer, inkludert norske havner, ifølge Bjørnland.

– Profittmulighetene i Norge er enorme. I Colombia er prisen for ett kilo kokain 10.000 norske kroner. I Norge kan det ha en verdi på opp mot 500.000 kroner, sier Bjørnland til VG.

Hun uttaler til avisen at begrepet «svenske tilstander» ikke fullt ut beskriver utviklingen i Norge.

– Trusselbildet er langt mer komplekst enn at det kun er svenske kriminelle nettverk som ser på Norge som et lukrativt marked, sier Bjørnland.

– Kripos peker også på Marokkanske-, albanske-, litauiske og italiensk språklige-nettverk, legger hun til.

Forbundsleder Unn Alma Skatvold i Politiets Fellesforbund, forteller til VG at utviklingen i Norge er veldig lik utviklingen som har vært i Sverige.

– Noe av den største trusselen mot Norge nå er at Sverige ruster opp. Min redsel er da at de snur seg mot Norge istedenfor. Vi ser at det kommer flere svenske kriminelle til Norge, sier Skatvold til avisen.

mest lest