Rødt vil strupe Israel økonomisk

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 22. desember 2023 | 22:03

Alle Rødts åtte stortingsrepresentanter har skrevet under på et representantforslag med en liste på elleve straffetiltak mot Israel. Det begrunner de bl.a. ved å henvise til sanksjonene som er ilagt Russland etter angrepet på Ukraina.

Rødt viser også til utenriksminister Espen Barth Eides uttalelser.

«Det blir veldig lett sett derfra, med rette, som pussig at hvis russerne bomber Kherson og dreper babyer, så protesteres det for all verden, mens hvis Israel gjør det, er det ingen som sier noe.»

Og de åtte forslagsstillerne fra Rødt vil ha «håndfaste straffetiltak mot Israels brudd på folkeretten og humanitærretten» som «medisin» mot det Barth Eide her skisserer.

Det er disse fra Rødts stortingsgruppe som står bak representantforslaget:

Stine Westrum, Marie Sneve Martinussen, Seher Aydar, Geir Jørgensen, Mímir Kristjánsson, Sofie Marhaug, Tobias Drevland Lund og Hege Bae Nyholt.

Stine Westrum er vararepresentant for Bjørnar Moxnes, som er sykmeldt. Westrum har to innlegg på Rødt-bloggen der hun refererer til Rødts ovennevnte forslag. I begge disse blogginnleggene bruker hun betegnelsen «apartheidregime» om Israel gjentatte ganger. I teksten «Det gjelder å hindre et folkemord» skriver Westrum:

«Israel er et lite land. For å fortsette okkupasjonen og massakrene på Gaza er det israelske apartheidregimet avhengig av våpen fra USA og NATO-land, handel med Europa og grønt lys fra Vesten til å bryte folkeretten og menneskerettighetene uten å møte straffetiltak. Den gode nyheten er at Norge og våre allierte derfor svært enkelt kan stanse Israels grusomheter ved å innføre nasjonale og internasjonale tiltak.»

Og hun henviser til en uttalelse fra USAs president om at Vestens over 14 000 sanksjoner mot Russland er ment «å knuse den russiske økonomien».

Punkt nr. 7 på listen over straffetiltak i representantforslaget handler om å ramme Israels økonomi: Rødt vil at Stortinget skal be regjeringen «forby handel med varer og tjenester med Israel som bidrar til israelske statsinntekter og gjør Israel i stand til å opprettholde krigføringen på Gaza og okkupasjonen av palestinske områder».

I det andre blogginnlegget fra Stine Westrum, «Stans våpenbidrag til krigsforbrytelser», kommer hun igjen inn på det å ramme Israels økonomi:

«Israel er et lite land med en liten økonomi, som er totalt avhengig av milliardsubsidier fra USA, vestlige regjeringers støtte i form av straffrihet for grove folkeretts- og menneskerettighetsbrudd og at de få landene som er villige til å bidra med våpen, fortsetter med det.» 

Her følger hele listen over Rødts forslag til straffetiltak mot Israel:

«1. Stortinget ber regjeringen sikre at norske statlig eide våpenprodusenter og deres datterselskaper med fabrikker utenfor Norge ikke selger våpen, våpenkomponenter eller annet militært utstyr direkte eller indirekte til Israel. 

2. Stortinget ber regjeringen ta initiativ til en internasjonal toveis våpenembargo mot Israel.   

3. Stortinget ber regjeringen innføre forbud mot kjøp av varer fra Israels militærindustri.

4. Stortinget ber regjeringen innføre forbud mot alt forskningssamarbeid og annet samarbeid med israelske universiteter og andre forskningsinstitusjoner som er involvert i militær forskning og/eller på annet vis bidrar til å gjøre det israelske militæret i stand til å opprettholde okkupasjonen.  

5. Stortinget ber regjeringen endre adferdskriteriet for observasjon og utelukkelse av selskaper for å sikre at Statens pensjonsfond utland trekker sine investeringer ut av selskaper knyttet til folkerettsstridig okkupasjon og andre folkerettsbrudd. 

6. Stortinget ber regjeringen innføre nasjonale straffetiltak mot og ta initiativ til internasjonale sanksjoner mot personer som er involvert i menneskerettighetsbrudd mot den palestinske befolkningen og som undergraver Palestinas territorielle integritet.  

7. Stortinget ber regjeringen forby handel med varer og tjenester med Israel som bidrar til israelske statsinntekter og gjør Israel i stand til å opprettholde krigføringen på Gaza og okkupasjonen av palestinske områder. 

8. Stortinget ber regjeringen fryse frihandelsavtalen med Israel til okkupasjonen av palestinske områder er avsluttet.

9. Stortinget ber regjeringen ta initiativ til å avslutte NATOs partnerskap med Israel og ta avstand fra NATOs beskrivelse av Israel som en «likesinnet partner».  

10. Stortinget ber regjeringen sikre at norsk territorium ikke på noen måte benyttes til militær støtte til Israel, herunder overføring av utenlandsk militært materiell som er lagret i Norge.  

11. Stortinget ber regjeringen arbeide for at Israel listeføres i FNs generalsekretærs årsrapport Children and Armed Conflict (CAAC) for drap, overgrep og mishandling av palestinske barn.»

Rødt har ikke nevnt Hamas’ terrorangrep på Israel, verken i representantforslaget eller i de to blogginnleggene.

Ifølge saksoversikten er Rødts representantforslag blitt tildelt utenriks- og forsvarskomiteen for videre behandling. Det er foreløpig ikke kjent om det er andre partier på Stortinget som støtter Rødts forslag, men tidligere har SV og Rødt vært alene om å etterlyse straffetiltak mot Israel. Partiene på Stortinget, unntatt FrP og KrF, er enige med regjeringen i at Israel bryter folkeretten.

mest lest