Lars Gule står på terror-relatert amerikansk «no-fly liste»: – At jeg står på denne lista er bare tøv

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 23. januar 2023 | 17:04

Den den nå pensjonerte forskeren Lars Gule står oppført på en «no fly»-liste utarbeidet av amerikanske myndigheter. Lista inneholder personer som ikke får lov til å fly til eller over USA.

Det er en sveitsisk hacker som har funnet den amerikanske «no fly»-lista på det åpne nettet, skriver NRK.

Listen skal ha blitt opprettet etter terrorangrepene i USA 11. september 2001 og bestpr ifølge FBI av personer man med «rimelighet» kan mistenke er involvert i terror eller terrorismerelaterte aktiviteter.

Personene på lista får ikke gå ombord i fly som skal til, fra eller over USA.

En talsperson for Transporation Security Administration (TSA) bekrefter til CNN at byrået er klar over en potensiell lekkasje av lista, og at saken blir etterforsket.

Mange nordmenn på lista

NRK har fått tilgang til listen som skal inneholde en rekke norske navn. Noen er dømt for terrorrelaterte saker. Flere av de oppførte har vært tilknyttet IS i Syria.

NRK har funnet 867 personer som kan være «nordmenn» eller bosatt i Norge.

En av nordmennene NRK har funnet er Lars Gule. Han har inntil nylig vært førsteamanuensis ved Oslo Met, der han har undervist om ekstremisme, flerkultur og islam. Han er hyppig benyttet av NRK som ekspert på nettopp disse temaene.

– Bare tøv

Gule ble i 1977 stoppet på flyplassen i Beirut i Libanon med sprengstoff i bagasjen. Han ble dømt til fengsel for ulovlig besittelse av våpen, men frifunnet for forsøk på å gjennomføre terrorhandlinger.

– Dette sier noe om hvor elendig FBIs etterretning er. At jeg står på denne lista er bare tøv. Det gir overhodet ingen mening, sier Gule til NRK når han får høre at navnet hans er oppført på lista.

Det har angivelig aldri vært aktuelt for Gule å reise til USA, skriver NRK. Men han har klart å komme seg rundt til andre deler av verden uten problemer.

Gule mener amerikanerne sitter på dårlig informasjon og ikke har kvalitetssikret den godt nok.

– Har du noen forståelse for at USA har satt deg på lista med tanke på at du ble stoppet med sprengstoff på en flyplass?

– Nei. Jeg har forståelse for at de undersøker hva jeg gjorde og hva jeg står for. Men hadde de undersøkt så ville de visst at dette er noe jeg ikke står for lenger. Det er feilaktig informasjon. Hvor mange andre som er rammes, kanskje enda mer ubegrunnet enn i mitt tilfelle er ikke godt å vite, avslutter Gule.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

FN og WEF vil at du skal bytte ut kjøtt med insekter: Nå kommer det til Norge

mest lest