Zelenskyj varsler kamp mot korrupsjon: – Jeg vil ikke kunngjøre dem nå

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. januar 2023 | 05:04

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varsler kamp mot korrupsjon i statsapparatet.

– Samfunnet skal få full informasjon, og staten skal ta de nødvendige kraftfulle skrittene, sier Zelenskyj i sin daglige videotale.

Han holdt talen etter at ukrainske medier søndag meldte at Vasyl Lozynkiy er sparket fra posten som viseminister for utvikling av lokalsamfunn, territorier og infrastruktur og pågrepet av antikorrupsjonspoliti i forbindelse med underslag knyttet til forsvarskontrakter.

Det var Ukrainas nasjonale antikorrupsjonsbyrå (NABU) som arresterte Lozynki, lørdag. Han er alt nå løslatt, ifølge Zelenskyj.

Ifølge NABU mottok Lozynkiy 400.000 dollar for kontrakter for kjøp av utstyr og generatorer til overpris. Etter Russlands nylige angrep mot den ukrainske energiinfrastrukturen, står landet overfor strømmangel, og etterspørsel for generatorer er stor.

Han skal også ha kjøpt inn egg og poteter for 2–3 ganger markedspris, som kom fram etter forsvarsdepartementet har gjennomgått en annen kontrakt.

– Passende tiltak er allerede blitt forberedt, uttaler Zelenskyj.

– Jeg vil ikke kunngjøre dem nå, men det vil være rettferdige tiltak, sier han.

Korrupsjon er et utstrakt problem i Ukraina.

– Jeg vil gjøre det klart at det er ingen vei tilbake til måten ting fungerte på før. Jeg er takknemlig overfor journalistene som har sett på fakta og satt sammen et fullstendig bilde av saken, sier Zelenskyj.

Tyskland nekter å etterkomme Ukrainas bønn: – Det er gode argumenter for å ikke levere Leopard 2

mest lest