Det er ikke straffbart å kalle noen «sionistsvin»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 23. februar 2024 | 14:15

Å si «sionistsvin» rammes ikke av hatytringsparagraf 185, ifølge politiet.

Saken har sin opprinnelse i et parolemøtet før årets 8. marsmarkering i Oslo. Der foreslo Benedicte Alnæs en parole om å fjerne tilskudd til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA.

Parolen som ble foreslått lød: «Norge bidro til terror 7.10.2023. Fjern norsk tilskudd til UNRWA».

Kvinnegruppa Ottars representant, Martine Votvik, ble da provosert og kalte Alnæs for et «sionistsvin». Votvik er leder i Ottar Oslo.

Alnæs anmeldte da Votvik til politet for brudd på hatytringsparagrafen,

– Nesten alle jøder er sionister, hevder Alnæs.

Alnæs sier til Dagen at hun har opplevd å bli kalt sionist sammen med et banneord, flere ganger.

– Som oftest skjer det av mennesker som er nazister, eller såkalte nasjonalsosialister, men det har også skjedd at folk fra ytre venstre-siden har kalt meg det.

Men politiet har allerede konkludert i saken: Intet straffbart forhold.

For at en ytring skal være straffbar etter § 185, må den knytte seg til «ett av fem vernede grunnlag i bestemmelsen», skriver politiadvokat Anders Lafton Briskodden i en epost til Dagen.

«I denne saken er det fremsatt ytringer knyttet til sionister, som ikke nødvendigvis er det samme som jøder. Sionister er ikke vernet av bestemmelsen om hatefulle ytringer, og uttalelsen kan derfor ikke straffes etter denne bestemmelsen,» skriver han.

Briskodden er tilknyttet Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet i Oslo politidistrikt.

Straffelovens § 185. Hatefulle ytringer

Med bot eller fengsel inntil 3 år straffes den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring. Som ytring regnes også bruk av symboler. Den som i andres nærvær forsettlig eller grovt uaktsomt fremsetter en slik ytring overfor en som rammes av denne, jf. annet ledd, straffes med bot eller fengsel inntil 1 år.

Med diskriminerende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres

a.hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse,

b.religion eller livssyn,

c.seksuelle orientering,

d.kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk, eller

e.nedsatte funksjonsevne.

Politiet har også vurdert Votviks uttalelser om «sionistsvin» opp mot straffeloven § 266 om hensynsløs atferd.

«Det er vurdert at grensen for det straffbare ikke er overtrådt her. Saken er dermed henlagt fordi det anmeldte forholdet etter politiets vurdering ikke er straffbart.», skriver Briskodden.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Politimann til iNyheter: – Vi har ingen insentiver til å ta de kriminelle

mest lest