Odysseus har landet på månen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. februar 2024 | 06:07

For første gang på et halvt århundre har et amerikansk-bygd romfartøy landet på månen.

Månelanderen Odysseus markerer den første amerikanske ankomsten på månen siden Apollo 17 i 1972, og representerer det avsluttende kapittelet i menneskehetens prestasjon med å lande mennesker på månen og returnere dem trygt tilbake til jorden. Noe som ikke har blitt gjentatt eller forsøkt siden den gang.

Landingsfartøyet som er litt større enn en telefonkiosk, ankom den sørlige polare regionen av månen klokken 18:23 østkysttid på torsdag, ifølge flere amerikanske medier.

Landetiden kom og gikk i stillhet mens flykontrollørene ventet på å høre bekreftelse på suksess. En kort kommunikasjonspause var forventet, men minutter gikk. Deretter rapporterte Tim Crain, teknologidirektøren i Intuitive Machines, det Houston-baserte selskapet som bygde Odysseus, at et svakt signal fra romfartøyet hadde blitt oppdaget.

«Det er svakt, men det er der,» sa han. «Så vent litt, folkens. Vi skal se hva som skjer her.»

En kort stund senere kunngjorde han: «Det vi kan bekrefte, uten tvil, er at utstyret vårt er på overflaten av månen, og vi sender signaler. Så gratulerer.»

Dette er et betydelig milepæl.

En vellykket oppreist landing kan potensielt gi Odysseus en bedre posisjon enn til og med Japans SLIM «Moon Sniper» -oppdrag. Selv om SLIM ble betraktet som en suksess da den landet mykt, ble det senere avslørt at den hadde landet i en stilling som førte til at solcellepanelene var rettet i feil retning. Dette førte til at romfartøyet raskt mistet strøm, skriver CNN.

«Akkurat nå jobber vi med å laste ned de første bildene fra månens overflate,» skriver Intuitive Machines i et innlegg på X.

Intuitive Machines er et av flere små selskaper som NASA har kontrahert for å transportere instrumenter som skal utføre rekognosering på månens overflate før tilbakekomsten av NASA-astronauter dit, planlagt senere i dette tiåret, ifølge New York Times.

Ifølge den amerikanske avisen betalte NASA Intuitive Machines 118 millioner dollar (1,2 milliarder kroner) for denne oppgaven under et program kjent som Commercial Lunar Payload Services, eller CLPS, for å levere seks instrumenter til månen.

Odysseus ble skutt opp fra Kennedy Space Center med en Falcon 9-rakett fra SpaceX torsdag 15. februar. Den kom inn i månebane onsdag.

mest lest