Zelenskyj nekter å gi territorium til Russland – selv ikke for EU- og NATO-medlemskap

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. februar 2024 | 10:45

Fox News-verten Bret Baier har intervjuet Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, i Kharkiv, kun noen få kilometer unna intens kamp.

Bakgrunnen under intervjuet og gjennom morgenen var preget av lyden av artilleri og eksplosjoner mens teamet forberedte seg til intervjuet med den ukrainske presidenten, skriver Fox News.

Under intervjuet blir presidenten blant annet spurt om han kan forestille seg et scenario der Ukraina gir fra seg de nåværende okkuperte områdene til Russland, i bytte for å beholde suverenitet over resten av Ukraina og bli en del av EU og NATO.

Presidenten avviser dette tydelig og understreker at ingen noensinne har tilbudt Ukraina en slik løsning på konflikten.

– Det handler ikke bare om territorium. Det handler om vår sikkerhet. Han (Vladimir Putin, red.) vil aldri stoppe, sier Zelenskyj til Bret Baier.

Zelenskyj poengterte betydningen av å gjennomføre intervjuet på en så usikker plassering, og uttalte: «Det er svært viktig for meg, slik jeg nevnte før vi startet … at USA [må] få se en annen krig, både i hovedstaden og her nær [frontlinjen].»

Baier konfronterte Zelenskyj med Trumps kjente sitat der han hevdet at han ville avslutte krigen på 24 timer, noe den ukrainske presidenten fortsatt «ikke kan forstå hvordan» Trump ville kunne oppnå en slik bragd.

«Han kan ikke løse dette problemet, denne tragedien med meg,» sa Zelenskyj. Han sa at han ville være vert for den tidligere presidenten ved frontlinjene der han «vil forklare alt, og han vil forklare hva hans tanker er, kanskje han har noen ideer. Jeg vet ikke.»

«han vil se hva som skjer, og etter det tror jeg han vil endre mening, og vi forstod alle at det ikke er to sider av denne krigen: Det er bare en fiende, og dette er Putins posisjon,» insisterte Zelenskyj.

Når han ble spurt om tapene hans styrker har lidd, forble Zelenskyj vag, og refererte til «titusenvis», men vridde tapene som færre enn det Russland har lidd, og hevdet – og ennå ikke bekreftet – at Russland mister fem soldater for hver eneste ukrainske soldat som blir drept.

mest lest