Hvis livet er en konkurranse om å ha den kuleste CVen, da vinner Svein Harald Øygard. Han har vært sentralbanksjef på Island, statssekretær i Finansdepartementet, partner i McKinsey, og har gjort en kule som oljeinvestor.
– Martin Bech-Holte har skrevet dette tiårets viktigste debattbok. Da jeg leste boken da fikk jeg det ene eureka-øyeblikket etter det andre, sier Svein Harald Øygard.
Eureka er gresk for «jeg har det» og er hva Arkimedes skal ha ytret da da han steg ned i badekaret og forstod at ppdriftskraften er like stor som tyngden av den fortrengte væskemengden.
– Jeg fikk hele fem, seks slike opplevelser da jeg leste boken, det er det ikke mange bøker som gir, sier Svein-Harald Øygard.
De fem eureka-øyblikkene han trekker frem er som følger:
- Offentlig pengebruk har økt voldsomt, uten at tjenestene er blitt mye bedre.
- Oljefondet utgjør maksimalt 10 prosent av formuen til Norge. Det viktigte er hva vi gjør med de øvrige nitte prosentene. Bruker vi oljefondet til å gjøre dumme ting, da taper vi fort mer enn hele oljefondet.
- Inntektsstrømmen fra oljefondet er allerede bundet opp.
- Kronekursen har falt, det gjør husholdningene fattigere, men staten, NHO, LO og oljefondet «tjener» på det, selv om husholdningene reelt blir fattigere.
- Det har skjedd en politisering av norsk økonomi. For mange blir opptatt av å få et sugerør, og ikke å skape bedrifter og ekte verdiskapning.
Samtalen er nesten to timer lang, og Svein Harald Øygard forteller også i detalj om hvorfor Kina er på et produktivitetsmessig hamsterhjul, og hvordan det var å bli sentralbanksjef på Island midt under finanskrisen.
Ikke glem å lik og følg iNyheter på YouTube. Podcasten er også tilgjengelig på Apple Podcasts, Spotify og X.