Et nyfødt barn døde på sykehus etter en fødsel med alvorlige komplikasjoner. Nå har også barnets far fått status som mistenkt i etterforskningen. Saken har tilknytning til statsminister Jonas Gahr Støres familie.
Det er nemlig Magnus Slagsvold Støre, som er far, og nå mistenkt. Det var Jonas Gahr Støres barnebarn som gikk bort.
Oslo-politiet bekrefter at ytterligere én person nå etterforskes for brudd på hjelpeplikten, samme paragraf som doulaen den ikke-medisinske fødselshjelperen tidligere er blitt anmeldt for.
Faren har vært i politiavhør og erkjenner ikke straffskyld, opplyser politiadvokat Kari Kirkhorn til Aftenposten.
Aftenposten har ikke offentliggjort barenfarens navn eller tilknytningen til Norges statsminister.
Les også: Derfor identifiserer vi i saken som berører statsministeren
Fødsel startet uten autorisert helsepersonell
Hendelsen fant sted i mars. Ifølge VG og Drammens Tidende startet fødselen hjemme, uten autorisert helsepersonell til stede, før moren ble fraktet til Drammen sykehus. Der ble barnet forløst og overført til et annet sykehus, hvor det døde noen dager senere.
Drammen sykehus anmeldte doulaen for brudd på hjelpeplikten – en bestemmelse som kan ramme personer som unnlater å hjelpe mennesker i livsfare. Politiet åpnet etterforskning kort tid etter.
Doulaens advokat, Åse Schei, har tidligere uttalt at hennes klient er trygg på at hun ikke har gjort noe straffbart, og at anmeldelsen bygger på et «sviktende faktisk grunnlag», ifølge Aftenposten.
Barnets foreldre er representert av advokat Nadia Hall i Elden Advokatfirma. Hun bekrefter overfor Aftenposten at faren har fått status som mistenkt, men påpeker at dette ikke betyr at han har gjort noe galt. Han er ikke siktet.
Ifølge Hall har faren avgitt en detaljert forklaring og det forventes at saken henlegges. Hun opplyser at fødselen var planlagt som en vanlig sykehusfødsel, i samarbeid med helsepersonell. Doulaen var kun til stede før innleggelsen ble aktuell, og barnet ble født på sykehuset. Komplikasjoner underveis førte til barnets død.
Videre forklarer Hall at barnets mor foreløpig ikke har kunnet forklare seg av helsemessige grunner, men at hun vil gjøre det så snart det er medisinsk tilrådelig.
Les også: Støres barnebarn døde etter uassistert hjemmefødsel
Statsministerens barnebarn
Få dager etter dødsfallet, fortalte statsminister Jonas Gahr Støre at han hadde mistet et barnebarn. Han omtalte det som en tøff tid, men sa at familien ønsket å være åpne om hendelsen.
iNyheter knyttet senere de to sakene om den anmeldte doulaen og den uassisterte hjemmefødselen med Støres tap av barnebarn. Flere kilder bekreftet mistanken.
Foreldrene avviser at det var planlagt hjemmefødsel, og reagerer på medienes framstilling av hendelsen. Advokat Hall sier familien er i dyp sorg, og at politietterforskningen og den omfattende medieoppmerksomheten har vært en ekstra belastning.
Saken har skapt debatt, både om hjemmefødsler og om medienes rolle. Selv om hjemmefødsel ikke er ulovlig i Norge, kan det være straffbart dersom noen uten helsefaglig kompetanse påtar seg et medisinsk ansvar under fødselen. Foreldrene fritas normalt for straffansvar, men den som assisterer, som en doula, kan i visse tilfeller bli strafferettslig ansvarlig.
Politiets etterforskning pågår fortsatt.
Offentlig interesse og rettslig ansvar
iNyheter mener sakens karakter, det faktum at det er en politisak og et potensielt straffbart forhold ytterligere er egnet til å påvirke statsministeren. Derfor har det også offentlighetens interesse og vi velger derfor å identifisere.
Videre har Støres sønn, Magnus Slagsvold Støre, vært aktiv og profilert innen alternativ åndelig praksis, noe trekkes fram som en relevant kobling til valg av doula.
iNyheter argumenterer for at sakens karakter, og statsministerens tilknytning, gir saken offentlig interesse.
Vi anerkjenner selvfølgelig at dette er en vanskelig tid for foreldrene og for familien for øvrig, men ettersom statsministeren er involvert er det også noe som forsterker offentlighetens informasjonsbehov.
iNyheter har vært i kontakt med SMK, som ikke ønsker å kommentere saken, samt barnets foreldre, som ikke har besvart våre henvendelser.