En ny analyse viser at Fornebubanen, som skal knytte Majorstuen i Oslo til Fornebu, kan koste 1 milliard kroner mer enn forrige estimat. Til tross for denne økningen, forventes prosjektet å holde seg innenfor det totale budsjettet.
Ifølge NRK, som først skrev om saken, er den oppdaterte kostnadsanalysen basert på en usikkerhetsvurdering som estimerer sluttkostnaden til 27,2 milliarder kroner. Dette er en økning på omtrent 1 milliard kroner sammenlignet med forrige analyse.
Hovedårsaken til kostnadsøkningen er høyere utgifter knyttet til de underjordiske stasjonene.
Prosjektets budsjett er satt til 27,5 milliarder kroner, med en såkalt buffer for kostnadsøkninger som er på hele 3,7 milliarder, noe som gir en total ramme på 31,2 milliarder kroner, ifølge NRK.
Dette betyr at den nye kostnadsprognosen fortsatt ligger innenfor den totale budsjettgrensen. Dermed kan ikke økningen teknisk sett kalles en budsjettsprekk – eller?
Lur prosjektering – ingen «budsjettsprekk»
Fornebubanen er en planlagt T-banestrekning på over 8 kilometer, og den skal etter planen stå ferdig i 2029. Prosjektet har tidligere vært gjenstand for diskusjon på grunn av kostnadsøkninger og forsinkelser.
Ettersom den nye kostnadsprognosen fortsatt ligger innenfor det totale budsjettet, omtales ikke økningen som en budsjettsprekk. I stedet regnes det som en justering innenfor rammene.
Den opprinnelige kostnadsrammen for Fornebubanen ble vedtatt i 2013 og var imidlertid den gang estimert til kun 4,5 milliarder kroner. Siden den gang har prosjektet gjennomgått flere budsjettjusteringer.
I 2018 ble kostnadsrammen justert til 16,2 milliarder kroner, og i 2022 ble den ytterligere økt til 26,4 milliarder kroner. Den siste oppdateringen fra Oslo kommune i 2024 viser en kostnadsramme på 31,2 milliarder kroner, inkludert en styringsramme på 27,5 milliarder kroner.
Justert for inflasjon har de estimerte kostnadene for Fornebubanen dermed økt med om lag 363 prosent fra 2013 til 2025.
I nominelle kroner har prisanslaget for Fornebubanen økt med over 500 prosent siden 2013. Bare bufferen alene – på 3,7 milliarder kroner – utgjør nå over 82 prosent av hele det opprinnelige kostnadsanslaget fra 2013, derom man ikke justerer for inflasjon.
Likevel unngår NRK å omtale Fornebubanens nåværende prisestimat som en budsjettsprekk.
Les også: Skattepenger til Wikipedia-kurs: 390.000 for «kjønnsbalanse i redigering»
Viktig infrastruktur eller «total galskap»?
Til tross for den siste kostnadsøkningen, understreker prosjektledelsen at de fortsatt forventer å holde seg innenfor det totale budsjettet.
De peker på at kostnadsøkningen hovedsakelig skyldes uforutsette utfordringer knyttet til de underjordiske stasjonene, og at de jobber kontinuerlig med å identifisere kostnadsbesparende tiltak for å sikre at prosjektet fullføres innenfor de økonomiske rammene.
Fornebubanen er ifølge lokalpolitikerne et viktig infrastrukturprosjekt for Oslo og Bærum, med hensikt å bidra til bedre kollektivtilbud og redusert biltrafikk i regionen. Prosjektet finansieres av både statlige og lokale midler, og har vært en del av Oslopakke 3, som er en avtale mellom staten, Oslo kommune og Viken fylkeskommune om finansiering av kollektivtransport og veiprosjekter i hovedstadsområdet.
Les også: Høyre vedtatt kuttkommisjon for å effektivisere offentlig sektor
Flere politikere har uttrykt skepsis eller motstand mot Fornebubanen, spesielt i lys av prosjektets betydelige kostnadsøkninger.
Blant dem er Carl I. Hagen, som er medlem av Oslo bystyre. Han har omtalt prosjektet som «total galskap» og «gale-Mathias», og mener at midlene heller burde brukes på andre formål innen eldre- og helseomsorgen i Oslo.
Allerede i 2019 påpekte FrP at prisen per meter for banen var uforholdsmessig høy og at prosjektet hadde utviklet seg til å bli et økonomisk sluk. Den gang foreslo de å skrote prosjektet. Videre har partiet kritisert at en betydelig andel av finansieringen kommer fra bompenger, noe de mener belaster bilistene urimelig.